Prohodul Domnului celebrat in Catedrala „Sfanta Treime” din Blaj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prohodul Domnului celebrat în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj

[2021-05-01]
Vineri, 30 aprilie 2021, de la ora 19:00 a avut loc în Catedrala Greco-Catolic㠄Sfânta Treime” din Blaj celebrarea Prohodului Domnului. Oficiul liturgic a fost transmis în direct de TVR 3 și în format live-video, de canalul YouTube Radio Blaj TV Online. Celebrarea a fost oficiată de Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, în numele PF Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, iar răspunsurile au fost date de studenții Seminarului Major. Credincioșii prezenți la celebrare au respectat regulile sanitare în vigoare (distanțarea socială și purtarea măștilor de protecție).

În Pastorala de Paști din acest an Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, a evidențiat faptul c㠄înainte de Paști este întotdeauna Vinerea Mare. Suferim și murim împreună cu Domnul pentru a învia împreună cu El. Însă ca să putem primi Învierea, trebuie să trecem prin moarte, trebuie să părăsim tenebrele existenței noastre. Înviind a treia zi, Răscumpărătorul calcă cu Viața Sa peste orice durere, peste orice lacrimă, peste orice suferință, întrucât toate le-a luat asupra Sa.”
Denia Prohodului Domnului este slujba punerii în mormânt a Domnului, sau prohodirea, care se cântă în bisericile de tradiție bizantină în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Slujba se mai numește și „Denia Prohodului”, denia fiind o utrenie de seară din perioada Triodului. Ea este un amestec de tristețe și speranță, deoarece în ciuda petrecerii Domnului spre mormânt toate cântările vorbesc despre Învierea cea de a treia zi. Evanghelia care se citește la această Utrenie se oprește la momentul pecetluirii mormântului. (Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 9, Ultimul acces: 2021-05-07 10:07:14