Teologul Radu Preda a fost hirotonit preot la München - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Teologul Radu Preda a fost hirotonit preot la München

[2019-05-20]
de Iulian Dumitrașcu

Renumitul teolog Radu Preda a fost hirotonit duminică preot la München de Mitropolitul Serafim al Germaniei, după ce cu o zi mai înainte a primit taina hirotoniei în diacon.
Slujba hirotoniei în preot a fost oficiată în timpul Sfintei Liturghii de la biserica româneasc㠄Buna Vestire”, unde viitorul cleric își va desfășura misiunea și slujirea pastorală în calitate de preot paroh, informează Mitropolia Germaniei.
În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a făcut referire la activitatea din Germania, în anii ‘90, a tânărului bursier Radu Preda.
Părintele Radu Preda s-a aflat pe o perioadă de cinci ani la studii doctorale, la recomandarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu al Clujului.
De asemenea, Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a mărturisit că a simțit „până la lacrimi” emoția pe care a avut-o candidatul la preoție, lucru care denot㠄sensibilitatea aparte a noului hirotonit”.
Ierarhul a explicat în omilia sa c㠄profunzimea rugăciunii, adâncită în inimă, este ceea ce, noi, ortodocșii aducem Occidentului”, exprimându-și speranța că planul lui Dumnezeu pentru ortodocșii aflați în Diaspora este acela de „a da dovadă Occidentului de căldura inimii și credinței noastre și de frumusețea cultului ortodox”.
Mitropolitul Germaniei i-a urat noului hirotonit să aibă parte de o misiune frumoasă care îi va schimba fără îndoială traiectoria vieții, „îmbogățind-o cu darul slujirii aproapelui de la Altarul lui Hristos”.
La final, Părintele Radu Preda și-a prezentat activitatea de până în prezent, în calitate de director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). El a spus că are „credință și nădejde în ajutorul lui Dumnezeu” pentru exercitarea noii misiuni.
Teologul Radu Preda a fost hirotonit în diacon sâmbăta trecută de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.
Părintele Radu Preda
Părintele Radu Preda este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, profesor-invitat al Universităților din Paris, Florența, Hanovra și Viena.
Din martie 2014 este președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
A făcut studii la București (licență), Heidelberg, Paris și Roma (pregătirea doctoratului) și la Salonic (post-doctorat).
Ocupă, de asemenea, funcțiile: Director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale și Inter-religioase (INTER), Cluj-Napoca, membru în Consiliul de Administrație al Gesellschaft für Ostkirchenrecht, Viena, membru în Consiliul de Administrație al European Forum of Orthodox Schools of Theology, Bruxelles.
A publicat numeroase volume, studii și articole.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 101, Ultimul acces: 2019-06-17 22:20:57