Floresti :: Biserica Greco-Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Greco-Catolică
Florești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Florești
Comună:Florești
Județ:Cluj
Adresa:strada Cardinal Iuliu Hossu nr. 3
Cod poștal:407280
Telefon :0264... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:www.biserica-greco-catolica-floresti.ro
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.florestiCluj.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Preot:MArius Ungureșan
Hram:Sf. Nicolae
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Biserica și lupta cu diavolul (Articol)
Știri despre biserică:

»  Hram, binecuvântare de clopot și vizită pastorală în Florești (2018-12-09)

 Închide 

Hram, binecuvântare de clopot și vizită pastorală în Florești

[2018-12-09]
vizită pastorală
Duminică, 9 decembrie 2018, sub semnul Anului Centenar al Unirii și a anului omagial Iuliu Hossu, a fost celebrat la Florești hramul bisericii „Sf. Nicolae”, păstorită de pr. Marius Ungureșan, protopop de Cluj II, alături de care se află vicarul parohial pr. Florin Pop. Cu acest prilej, în curtea bisericii parohiale din Florești a fost dezvelit cel de-al șaselea monument binecuvântat de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, în acest an omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu.

În prezent există 9 monumente pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla dedicate Cardinalului Iuliu Hossu, busturi, statui și acum, la acestea s-a adăugat un clopot în parohia Florești. Este vorba despre un clopot vechi, binecuvântat acum în jur de 100 de ani de către Episcopul Iuliu Hossu și care a fost restaurat și așezat în loc de cinste, de unde glasul său – „glas de clopot cunoscut” -, să fie totodată glasul care să amintească mereu de vocea marelui Arhiereu vestitor al Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Tot de Episcopul Iuliu Hossu amintește, la parohia „Sf. Nicolae” din Florești și frumosul iconostas al bisericii, realizat după modelul iconostasului bisericii de zid a Mănăstirii din Nicula. Astfel, prezența spirituală a Episcopului Iuliu Hossu binecuvântează neîncetat această parohie din inima unei localități care în ultimii ani a devenit cea mai mare comună din țară.
PS Florentin a spus despre acest monument – clopotul sfințit în trecut de Episcopul Hossu -, c㠄este un element simbolic cu o conotație cu totul specială; este menit să ne anunțe nu doar timpul rugăciunii sau readucerea amintirii lui Dumnezeu, dar, în mod simbolic, acest clopot reprezintă și vocea aceea care a răsunat pe pământ timp de 85 de ani, vocea Cardinalului Iuliu Hossu, martir și mărturisitor pentru credință, vestitorul Unirii.” Și a continuat:
„Sunt trei momente semnificative în care acel clopot al conștiinței a răsunat pentru întreaga Biserică și națiune. Mai întâi, pe Câmpul lui Horea lângă Alba Iulia, acolo, la răsăritul soarelui dintre nori, în amiaza zilei de 1 decembrie 1918, când glasul celui mai tânăr Arhiereu, de numai 33 de ani, răsuna limpede pentru cei peste 100.000 de oameni adunați împreună să poată sărbători marele eveniment: «De acum înainte, o singură țară, România, una și în veci nedespărțită, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului său». Tânărul Episcop vestea mulțimilor că s-a împlinit nu numai un act democratic, nu numai un act social – național, dar și un act al dreptății divine. Al doilea moment a fost cel în care vorbește deținutul care nu mai are un nume ci este doar un număr, acolo, la pușcărie și el răspunde cu demnitate și fermitate acelora care încearcă să îl invite să se lepede de credință: «nu pot, credința noastră este viața noastră!» – este «clopotul» conștiinței naționale și al credinței de care nu a vrut să se lepede cu orice preț. Iar al treilea moment este momentul final, când, deja, Cardinalul, împurpurat cu purpura martirilor primită prin grația Sf. Scaun Apostolic al Romei, îmbătrânit în ani, dar neîmbătrânit în iubire, își încheia drumul acestei vieți și ne lăsa un testament, spunând: «Lupta mea s-a sfârșit, lupta voastră continuă. Duceți-o până la capăt!»”.
Pe plan local la Florești există, din mărturia pr. protopop, o bună colaborare și cu autoritățile, demonstrată și prin prezența unor reprezentanți ai acestora la întreaga celebrare liturgică. A fost salutată prezența lui Horea Șulea, primar al com. Florești, a deputatului Adrian Oros, a prof. univ. dr. Radu Oprean, și a altor oficialități locale. După binecuvântarea monumentului a urmat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica parohială. Preoți concelebranți la masa Sf. Altar, alături de PS Florentin și pr. Marius Ungureșan, au fost pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Pop Florin, vicar parohial, pr. Nicolae Oltean, păstor al parohiei „Sf. Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan” – Florești III și pr. ceremonier Florin Isac, ajutați de diaconii Mircea-Eduard Machek și Marius Cîmprean.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, „Glasuri curate” condus de Anca Mona Mariaș. Totodată, momentele de la Sf. Împărtășanie au fost înălțătoare datorită lucrărilor interpretate de solistul Operei Naționale Române din Cluj, Petru Burcă. Motiv nou de bucurie pentru comunitatea adunată la Florești în sărbătoare, au fost copiii care l-au primit pentru prima dată pe Isus în suflet, sunt 5 copii din parohie care au făcut Prima Sf. Împărtășanie.
La încheierea Sfintei Liturghii, pr. Marius Ungureșan a rostit un cuvânt de mulțumire. Între altele, a salutat prezența pr. Marcel Andreica, preotul Parohiei ortodoxe din Florești și a spus: „cuvintele sunt sărace pentru a exprima prietenia care există între cele două comunități mari din Florești, parohia ortodox㠑Sf. Dumitru’ și parohia greco-catolic㠑Sf. Nicolae’. Atât credincioșii, cât și noi, preoții, încercăm să aplanăm și să fructificăm și ne punem mereu întrebări, dintre cei peste 34.000 locuitori din Florești, doar 3000 participă duminica la Sfintele Liturghii în bisericile ortodoxe și în cele greco-catolice și, ne întrebăm unde sunt ceilalți? Cum am putea să îi motivăm, cum să îi împrietenim cu Dumnezeu? Ne-am făcut împreună un plan pastoral, din 28 decembrie vom merge la sfințirea caselor și vom încerca să îi găsim, să ne spună ce așteptări au de la noi. Scopul nostru este ca toți locuitorii din Florești să se mântuiască, pentru aceasta am fost trimiși noi, păstorii din localitate.” O frumoasă mărturie despre rolul și scopul comun al Bisericilor, preocuparea prioritară pentru mântuirea sufletelor.
A rostit câteva cuvinte și primarul Horea Șulea, care s-a referit și a elogiat aniversarea istorică a împlinirii Centenarului de la Marea Unire, exprimându-și părerea că și în prezent, cu un pic de curaj, pot fi împlinite fapte memorabile și binefăcătoare pentru neamul românesc. Primarul i-a oferit Preasfinției Sale Florentin un hrisov – „un semn de respect” și o plachetă jubiliar㠖 din cele 100 emise de Primăria Florești pentru a fi acordate personalităților care au depus eforturi pentru evoluția comunității floreștene. Aceeași plachetă a fost oferită pr. protopop Marius și celor doi preoți de față, pr. Florin Pop vicar parohial și pr. Nicolae Oltean, păstor al parohiei Florești III. Cuvântul de încheiere l-a avut Episcopul eparhial, care a mulțumit primarului pentru susținerea acordată Bisericilor din Florești și tuturor celor prezenți. Copiilor care „au devenit tabernacole vii”, le-au fost oferite din partea Preasfinției Sale și a comunității floreștene câte o diplomă de amintire și câteva cadouri, cărți, pentru a le fi ajutor în a-și continua pașii pe calea lui Isus, în sânul Bisericii.
Diplome și medalii omagiale „Iuliu Hossu” au fost oferite, ca semne de apreciere și mulțumire, de către PS Florentin, preoților pr. Marius Ungureșan, pr. Florin Pop și pr. Nicolae Oltean, Corului „Glasuri curate”, Consiliului Parohial Florești I și acelor susținători ai Bisericii cărora și pr. Ungureșan le-a adresat calde mulțumiri. De asemenea, PS Florentin a oferit preotului ortodox Marcel Andreica semne de comuniune, câteva volume recent apărute între care și o biografie a Cardinalului Iuliu Hossu. Programul nu s-a încheiat fără tradiționalul concert de colinde – pe de o parte Corul „Glasuri curate” a încântat și a amintit tuturor c㠄Vin Sărbătorile”, pe de altă parte, copiii din Grupul vocal „Șoimii Carpaților” în frumos strai popular, au susținut un miniconcert de colinde tradiționale. A urmat, la invitația pr. protopop Marius, o agapă fraternă pregătită cu generozitate pentru toți, pentru ca bucuria acestei zile să fie deplină.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2041, Ultimul acces: 2020-07-02 00:16:33

»  Sărbătoarea Familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla în parohia Florești I (2018-06-29)

 Închide 

Sărbătoarea Familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla în parohia Florești I

[2018-06-29]
Eveniment pentru familii
Sărbătoarea Familiilor Eparhiei de Cluj-Gherla s-a desfășurat sâmbătă, 23 iunie 2018, în localitatea Florești, în aer liber, pe o colină înverzită din apropierea pădurii. Programul a fost organizat de către Departamentul pentru Familie și Viață din cadrul eparhiei, în colaborare cu parohia Florești I „Sf. Nicolae”, coordonatori principali fiind pr. consilier Călin Sechelea și pr. protopop Marius Ungureșan, paroh la Florești.

Ca în anii precedenți, și la această a VII-a ediție a evenimentului anual eparhial a participat Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. Zeci de preoți și peste 200 de credincioși, tineri și vârstnici, mari și mici, cei mai mulți împreună cu întreaga lor familie, s-au reunit din mai multe protopopiate pentru a petrece un timp în mijlocul naturii. Deși ziua a fost răcoroasă și picăturile de ploaie au alternat cu mângâierea razelor de soare, pentru toți participanții a fost o zi plină de lumina comuniunii în credință. Tema sărbătorii a constat în expresia – deviză a vieții Episcopului martir Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri și cel dintâi Cardinal al Neamului românesc. Este răspunsul dat, în mod repetat, celor care îi cereau să își lepede credința: „Credința noastră este viața noastră”.
În centrul evenimentului a fost Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată pe o esplanadă special amenajată. La predică, Preasfinția Sa a urat mai întâi bun venit familiilor care au ales să fie prezente, după care a reflectat asupra mesajului evanghelic al zilei (Mt 8, 14-23), cu „Isus, care vindecă pe soacra lui Petru și, de îndată, ea îi slujește Lui și, de asemenea, cu Isus care vindecă bolnavii, alungă pe demoni, împlinind acel cuvânt al Profetului Isaia despre Slujitorul lui Dumnezeu, Cel care a venit să ia asupra Sa păcatele, necazurile noastre. Isus este prin excelență Slujitorul Tatălui, trimisul lui Dumnezeu pentru a dezvălui iubirea Sa oamenilor, dar și a purta asupra Sa păcatele noastre, acolo, pe lemnul Crucii, aceasta nu doar ca semn al iubirii lui Dumnezeu, dar și ca un exemplu, model de slujire din iubire, pentru noi”.
Sărbătoarea Familiilor a fost prilej de a marca aniversarea unui număr de ani de la căsătorie – între 5 și 65 -, de aceea, mai multe familii au fost chemate de către pr. consilier Călin Sechelea, coordonatorul evenimentului, pentru ca Preasfinția Sa Florentin să le ofere câte o diplomă aniversară și binecuvântare.
Mons. Călin Bot, Vicar general, a prezentat apoi o meditație despre familie, despre ce înseamnă credința în familie. A vorbit pe baza temei întâlnirii – „Credința noastră este viața noastră”, subliniind aspecte precum fidelitatea, relația soților unul cu altul și cu Dumnezeu, întâlnirea în și prin credință. A pus întrebarea: „de unde vine familia din perspectivă biblică?”, Dumnezeul a creat familia după Chipul Său – „bărbatul, femeia, cu potențialitatea de a concepe și de a naște fii, este un dat… un dar… vin din mintea, din planul, din inima lui Dumnezeu”. „Creatorul i-a făcut bărbat și femeie. A zis: «de aceea, bărbatul va lăsa pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup, astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup, prin urmare ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă» (Mc 10,7-8). Spune Isus însuși aceste cuvinte, explicitând astfel intenția lui Dumnezeu-Tatăl și confirmând Scripturile. Mai mult, Dumnezeu a voit, El Însuși să se reveleze născându-Se într-o familie umană. Familia este o Icoană a lui Dumnezeu, a Treimii și aceasta datorită iubirii dintre membrii ei, datorită fecundității care există în familie”.
După un prânz oferit de parohia gazd㠖 Florești I, păstorită de pr. Marius Ungureșan, a urmat un timp de împărtășire, mărturii despre viața de familie, ateliere pe grupuri – moderate de specialiști în pastorația familiilor -, pe diferite teme, precum criza de cuplu, slujirea și rolul familiei în Biserică, suferință, iertare, alegerea soțului, soției ș.a. Concluziile discuțiilor pe grupuri au fost prezentate apoi tuturor. Surpriza programului a venit din partea parohiei Florești I, prin invitații speciali care au încântat sufletele și au adus cu ei lumina și bogăția spirituală a tradițiilor strămoșești românești: Ansamblul „Șoimii Carpaților” din Florești și interpreta de muzică populară Eugenia Corpodeanu Ciceu au prezentat momente memorabile de cântec și joc popular. A fost un frumos dar de suflet, oferit lui Dumnezeu și celor prezenți, dedicat totodată și Centenarului Unirii românilor, motivul de sărbătoare ce se răsfrânge în lumini tricolore peste toate evenimentele și sărbătorile acestui an, și în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2767, Ultimul acces: 2020-07-02 00:16:33

»  Sărbătoare în parohia Florești sub ocrotirea Sfântului Nicolae (2017-12-08)

 Închide 

Sărbătoare în parohia Florești sub ocrotirea Sfântului Nicolae

[2017-12-08]
Vizită pastorală în Florești
08.12.2017, Cluj (Catholica) - În întâmpinarea Sărbătorii Sf. Nicolae, duminică, 3 decembrie 2017, Episcopul de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, a vizitat parohia Florești I, care a serbat hramul bisericii Sf. Nicolae prin celebrarea liturgică duminicală. În această zi, trei fetițe au făcut Prima Împărtășanie. În jurul Păstorului Eparhiei și alături de pr. paroh Marius Ungureșan, protopop de Cluj II, și pr. Florin Pop, vicar parohial, s-au unit în rugăciune la masa altarului mai mulți preoți. Amintim pe pr. Marius Cerghizan, vicar cu preoții; pr. Traian Coste, vicar judecătoresc; pr. Marius Mureșan, protopop de Someș; pr. George Manea din parohia Câmpeni; pr. ceremonier Florin Isac; pr. Nicolae Oltean, administrator parohial în parohia Florești III. Au participat și credincioși ortodocși împreună cu pr. Marcel Andreica, din parohia ortodoxă Sf. Dumitru. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, „Glasuri curate”, dirijat de Anca Mona Mariaș.
Cuvântul de învățătură pe baza Evangheliei duminicii, a vindecării orbului din Ierihon (Luca 18,35-43), a avut ca element principal credința. „Vezi, credința ta te-a mântuit”, îi spune Isus orbului după ce îi redă vederea. Pătrunzând apoi mai în profunzime, contemplând acel drum făcut de Isus, de la Ierusalim la Ierihon, Preasfințitul Florentin a subliniat c㠄nu doar lumina exterioară a ochiului contează, ci avem nevoie de lumina interioară, pentru a înțelege, în lumina credinței, ceea ce privim. Aceasta pentru că, de multe ori, aparențele înșală”. A fost descris momentul întâlnirii dintre Isus și cerșetorul orb. „Cerșetorul, după ce a aflat că trece Isus, cu încredere, cu speranță, a strigat: ‘Fie-ți milă de mine, Fiul lui David!'”
Deși cerșetorul nu era luat în seamă de lumea care trecea, auzindu-l strigând, Isus se oprește, „pentru că a venit tocmai pentru acesta, pentru cine avea nevoie de El, pentru cei care îl rugau, cu încredere, să le vină în ajutor. Isus îi pune întrebarea: ‘Ce vrei să-ți fac?’ Traducerea corectă din limba greacă a răspunsului dat de cerșetor este: ‘Doamne, vreau să privesc în sus!’ Acest om, prin neputința lui, era izolat de lume, de societate, de adunarea sinagogal㠖 pentru că nu putea merge nici la rugăciune – și trăia în întuneric. El dorește să își poată ridica privirea. În sus nu în sens fizic, ci în sens spiritual, spre Dumnezeu. Și Isus îi spune un cuvânt simbolic, îi spune nu doar ‘Vezi!’, ci și: ‘Ridică-ți privirea!’ Și el își ridică privirea, iar primul chip pe care îl vede este chipul luminii, chipul lui Cristos, pe care cu toții îl purtăm ca sigiliu prin Botezul nostru.”
„Nu întâmplător, Botezul se numește fotismos, adic㠑luminare, aducere la lumină’. Astfel, momentul vindecării este deschiderea unui suflet spre lumină, spre Cristos. De aceea, va rămâne mereu pe urma acestui Chip, mergând după El, și lăudându-l pe Dumnezeu. Și se întâmplă încă un lucru: orbul este vindecat, dar se deschid ochii tuturor celor care sunt deschiși spre credință, pentru că toți îl laudă și îl preamăresc pe Dumnezeu”. PS Florentin s-a îndreptat apoi spre cele trei fetițe în veșminte albe „care s-au pregătit pentru a primi lumina lui Cristos în sufletele lor”. Ele au fost îndrumate pe drumul credinței de către pr. Marius și au arătat că sunt conștiente de faptul că primesc Trupul și Sângele lui Cristos în sufletele lor.
La încheierea celebrării liturgice, pr. paroh Marius i-a mulțumit „lui Dumnezeu pentru cei 22 de ani de păstorire a acestei comunități, consiliului parohial care s-a implicat în organizarea serbării hramului, precum și pentru tot sprijinul pastoral și administrativ din acest an”, a mulțumit și „corului parohiei, dirijoarei Anca Mona Mariaș, distinsului solist (bas) Petru Burcă, prof. Meda Nemeti și Mălinei, care au cântat la Împărtășanie”. Mulțumiri au fost aduse tuturor, în mod particular oficialităților religioase și laice prezente. Un moment festiv a fost rezervat copiilor care au primit diplome de amintire de la Prima Împărtășanie și le-au fost oferite cadouri.
În încheiere, PS Florentin a reamintit faptul c㠄ne aflăm în Centenarul Marii Uniri de la 1918, un fapt memorabil, esențial pentru neamul românesc”, dar și sub semnul centenarului hirotonirii Episcopului Iuliu Hossu, de al cărui nume se leag㠄timpul de păstorire cel mai luminos al Eparhiei noastre, și cu această ocazie a fost bătută și o medalie omagială”. Această medalie omagială, împreună cu câte o Diplom㠄Iuliu Hossu”, a dorit să o ofere câtorva personalități, corului și păstorilor parohiei Florești. Totodată, Preasfinția Sa a dorit să mulțumească preotesei Mihaela, Reuniunii Mariane și tuturor credincioșilor pe care i-a invitat să păstreze în sufletele lor „lumina lui Cristos pe care au primit-o la această Liturghie”. A urmat o generoasă agapă fraternă la care au fost invitați toți participanții.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3263, Ultimul acces: 2020-07-02 00:16:33

»  Hram și Prima Sfântă Împărtășanie în parohia Sf. Nicolae din Florești (2016-12-09)

 Închide 

Hram și Prima Sfântă Împărtășanie în parohia Sf. Nicolae din Florești

[2016-12-09]
09.12.2016, Cluj (Catholica) - Parohia greco-catolică Sfântul Nicolae, din Florești, Protopopiatul Cluj II, a serbat duminică, 4 decembrie 2016, hramul bisericii parohiale, prilej cu care credincioșii l-au avut în mijlocul lor pe păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Cu această ocazie, patru copii au primit Prima Sfântă Împărtășanie. După primirea festivă a Ierarhului de Cluj-Gherla la biserică, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, preoți concelebranți fiind: pr. Marius Ungureșan, paroh și protopop de Cluj II; pr. Florin Pop, vicar parohial; pr. Nicolae Oltean, administrator parohial la parohia Florești III; pr. Florin Isac, ceremonier; și pr. Florin Soboslai din Cluj-Napoca. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, condus de Anca Mona Mariaș, dirijoarea Corului Junior Vip, și de preoteasa Mihaela Ungureșan, citim în materialul de pe EparhiaClujGherla.ro.
„În Evanghelia de astăzi”, a arătat PS Florentin în cuvântul de învățătură, „Isus vindecă o femeie gârbovă, într-o sinagogă, în zi de sâmbătă. Această femeie de 18 ani era legată de un duh de neputință. Faptul de a fi gârbov este o problemă, pentru că omul nu este făcut să privească în jos, ci să privească în sus. Această femeie gârbovă nu putea privi chipul oamenilor. Dar, dintru începuturi, omul era strălucire din strălucirea lui Dumnezeu, chip și asemănare cu Dumnezeu”. Pentru a-și ilustra cuvintele, Ierarhul clujean a luat o lumânare aprinsă, spunând: „Omul era strălucitor de gloria lui Dumnezeu care se revărsa asupra lui și el reflecta această strălucire. Printre toate animalele, care umblau în 4 picioare și priveau în jos, omul strălucitor era singurul care-l putea privi și putea dialoga cu Dumnezeu”.
Pentru a ilustra ce s-a întâmplat prin păcat, Preasfinția Sa a suflat lumânarea, atrăgând atenția asupra fitilului, „pe care înainte nu-l puteam vedea din cauza strălucirii lumânării. Așa este omul după păcat, la fel ca acest fitil! Cât timp omul era în legătură cu Dumnezeu avea strălucire în trupul său. După păcat, întorcându-și chipul de la sursa de lumină care era Dumnezeu, întorcându-se spre șarpe și ascultând cuvântul său, se produce o absorbție de lumină: omul se vede în corporalitatea lui și vede că este gol și vulnerabil și atunci se ascunde, fuge, pentru că de-acum înainte îl pot ataca animalele. Este slab, este gol de Dumnezeu, și-a pierdut strălucirea. Aici urmează intervenția divină: Dumnezeu însuși, Lumină din Lumină, Dumnezeu din Dumnezeu, se reduce la nivelul acestui fitil stins, care era omul, pentru a putea să ne redea nouă haina strălucirii pe care o aveam înainte de păcat.”
„Se întâmplă că omul se mai gârbovește din când în când asupra păcatelor”, a continuat Episcopul de Cluj-Gherla, „și se uită mai mult spre cele de jos decât spre cele de sus și, din nou, lumânarea se stinge, strălucirea lui cea dintâi dispare. Însă Dumnezeu a găsit, după întruparea Fiului Său, și o altă modalitate de a aprinde lumina în noi: Sfintele Taine ale Bisericii, prin care această lumină devine din nou vie în noi, o putem aprinde. Este ceea ce se întâmplă astăzi cu copilașii care fac Prima Sfântă Împărtășanie. Ei vor primi ‘lumânarea aprins㒠primind Sfintele Taine. Ceea ce vedem este doar pâine și vin, dar trebuie să credem că acolo se află strălucirea divină, însuși Trupul și Sângele lui Cristos, acel Trup și Sânge pe care Dumnezeu l-a îmbrăcat pentru noi, pentru a ne sfinți, a ne răscumpăra din păcat și a ne reda strălucirea cea dintâi”.
La sărbătoare au colindat atât corul parohiei, în timpul Sfintei Împărtășanii, cât și, la final, un grup tradițional de colindători, Ansamblul folcloric „Șoimii Carpaților”, condus de Puiu Senteș, împreună cu o voce consacrată a cântului popular, Vlăduța Lupău, din Șimleu Silvaniei, medic veterinar. În încheiere, cei patru copilași au primit diplome de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie și cadouri. Pr. paroh Marius a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care i le-a dăruit în cei peste 21 de ani de slujire preoțească la Florești. A mulțumit, totodată, în numele comunității din Florești, pentru prezența, cuvântul și harul PS Florentin. Mulțumiri au fost aduse și Consiliului Parohial, familiilor parohiei care au pregătit biserica și agapa fraternă. Părintele a mulțumit și colindătorilor, corului parohiei, tuturor credincioșilor; pr. Marcel Andreica, preot paroh la parohia ortodoxă Sf. Dumitru, din Florești, și apoi oficialităților prezente.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3515, Ultimul acces: 2020-07-02 00:16:33


Nr. vizualizări:6355
Data ultimei vizualizări:2020-07-02 00:16:34
Data actualizare:2019-12-28 13:36:11
Data încărcării:2007-10-25 22:26:00
Nr. Mesaje:1
Mulțumiri:
(2008-02-05)
Biserica Sf Nicolae e locul unde te simti aproape de Dumnezeu, iar preotul Marius un adevarat parinte spiritual.
Va multumesc,
Codruta!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:4
Fotografi:internet: 3, Nelu_Pozaru: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-09-13
Contor: 115

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-09-02
Contor: 26

Vedere de noapte
Foto: internet

Data: 2009-09-03
Aparat: FUJIFILM FinePix A820
Contor: 41

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2009-09-03
Aparat: FUJIFILM FinePix A820
Contor: 50

Interior
Foto: internet