Manastirea Varatec - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Văratec
Văratec
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Văratec
Comună:Agapia
Județ:Neamț
Cod poștal:617013
Persoană de contact :Stavrofora Iosefina Giosanu
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:varatic.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro
www.Agapia.ro
www.cjNeamt.ro
www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Printre ctitorii acestui așezământ nu aflăm nici nume voievodale și nici pe cele ale unor mari dregători ai țării. Tradiția pomenește numele Maicii Olimpiada, călugărită în fostul Schit Topolița din apropierea Văratecului și venită apoi de la Schitul de maici de la Durău, care, între anii 1781-1785, întemeiază o mică isihie în poiana Văratec, cumpărată de la pădurarul Ion Bălănoiu. De altfel, Maica Olimpiada (Bălașa Herescu înainte de călugărie) va juca un rol important în așezarea și dezvoltarea obștii monahale de la Văratec, sacrificând întreaga avere, stărețind de trei ori și stingându-se aici în 1842, la venerabila vârstă de 85 de ani.
După constituirea nucleului monahal de la Văratec în perioada 1781-1788, prima stareță rânduită aici de Paisie Velicicovschi e Maica Nazaria de la Durău și în 1794 se ridică o a doua biserică de lemn, mai ales că între timp Schitul Văratec se unise cu Schitul Topolița, beneficiind și de veniturile pe care le aduceau moșiile acestuia. În 1803, prin hotărârea Mitropolitului Veniamin Costache, Văratecul se unește cu Agapia, dar pentru scurtă vreme. Ceva mai târziu, în 1808, când numărul monahiilor crescuse spectaculos, a început construcția actuală, Biserica "Adormirea Maicii Domnului", eveniment consemnat și în inscripția din pridvor, scrisă în limba română cu alfabetul latin:
La anul 1808 s-au zidit această biserică ce să prăznuiește hramul Adormirea Maicii Domnului prin osteneala Sfin. sale a pre. cuvi. Părintelui Iosif Duhovnicul și a stariței Olimpiadii, iar cei întâi ctitori au fost maicile din acest locaș. Al doilea mari ctitori au fost Doamna Elenco Paladi, care au dăruit 3 moșii și maica Elisabeta Balș au dăruit moșia Vulturești, maica Safta Brâncoveanu au hărăzit moșiile Osica și Vlădulenii cu mai multe îndatoriri în testamentul său, iar celelalte moșii, vii și acarete ce au dăruit și alți ctitori sunt scrisă în cartea vieții spre vecinica lor pomenire. 1841, octomvrii 20.
Abia încheiată zidirea noii biserici (în 1812) și mănăstirea trece prin grelele încercări ale anului 1821: odoarele sunt jefuite, călugărițele izgonite sau ucise și însăși Maica Olimpiada a scăpat cu mare greutate "de sabie" fiind adăpostită la Mănăstirea Secu, unde a participat direct la terifiantele momente petrecute acolo.
În anul 1900 un puternic incendiu mistuie cea mai mare parte a chiliilor, arzând și acoperișul bisericii mari împreună cu cele două turle de lemn care se adăugaseră ulterior, și care nu au mai fost refăcute. Actualul complex de clădiri din incinta mănăstirii Văratec s-a construit după incendiul din 1900, doar zidul înconjurător - ridicat între 1808-1812 - păstrându-se în forma sa inițială.
Alte informații:La 12 km de Târgu Neamț, amplasată într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Văratec este, fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute și mai vizitate monumente ale județului Neamț.
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din mijlocul incintei, în fața căreia se află statuia în bronz a Saftei Brâncoveanu realizată în 1935 de sculptorul Ion Jalea, îmbină formele tradiționale moldovenești cu elemente neoclasice. E construită din piatră și cărămidă, cu două turle rotunde, zvelte și austere, de un alb strălucitor. Doar brâul de ocnițe oarbe de sub streașină, soclul bine profilat și cele trei contraforturi scunde care sprijină zidurile laterale și absida altarului mai "înviorează" și nuanțează sobra desfășurare a fațadelor.
Intrările, situate pe laturile de sud și nord, sunt străjuite de două pridvorașe cu acoperiș bulbat și profile greoaie, ce contrastează cu linia elansată a edificiului. În interior, pridvorul este amenajat în partea sa superioară pentru a adăposti obiectele de valoare ale mănăstirii (tainița) și e acoperit cu două calote sferice susținute de un singur arc longitudinal și de alte două arce laterale. Pronaosul și naosul, între care se ridică un zid susținut de două coloane ionice târzii, prezintă cunoscutul sistem de boltire moldovenesc cu arce piezișe ce asigură o restrângere succesivă a suprafeței de sprijin. Aceste două cupole sunt separate printr-un semicilindru de mici dimensiuni, sprijinit pe arce transversale, în timp ce altarul prezintă un arc dublou spre apus, fiind boltit în sfert de sferă la răsărit.
În pronaos se află mormântul fără lespede al Duhovnicului Iosif, cel care a stat alături Maicii Olimpiada la formarea obștii monahale de la Văratic și care a decedat la 28 decembrie 1828, după cum ne informează o inscripție mai nouă de pe zidul sudic. Se presupune că tot în această zonă a bisericii, în pridvor și pronaos, s-ar afla și mormintele Maicii Olimpiada și ale starețelor Nazaria (1788-1814) și Magdalena (1815-1822) , fără ca pietrele funerare ale acestora să se fi păstrat
Cod Monument:NT-II-a-A-10732
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Văratec (Video)
YOUTUBE.COM: Noaptea de Înviere, la Mănăstirea Văratec (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Noul centru pentru vârstnici de la Mănăstirea Văratec poartă numele primei starețe a așezământului, Cuvioasa Nazaria (2018-12-17)

 Închide 

Noul centru pentru vârstnici de la Mănăstirea Văratec poartă numele primei starețe a așezământului, Cuvioasa Nazaria

[2018-12-17]
de Sorin Ionițe

Un nou centru rezidențial pentru vârstnici a fost inaugurat vineri la Mănăstirea Văratec de Mitropolitul Teofan. Căminul poartă numele primei starețe a așezământului, Cuvioasa Nazaria.
Inaugurarea Centrului Cuvioasa Nazaria. ©Doxologia
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat o slujbă de binecuvântare în Paraclisul căminului și a citit rugăciuni pentru beneficiarii așezământului „Cuvioasa Nazaria”.
La final, s-a adresat celor prezenți vorbind despre grija pe care o datorăm persoanelor vulnerabile din societate.©
„O societate care nu se îngrijește de copiii ei, de persoanele cu dizabilități, de bolnavii din spitale și de bătrâni nu este o societate normală. De aceea, mă bucur de existența acestui așezământ, că spre această normalitate, pe care o avem dobândită în parte și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate cele care se întâmplă în această țară bine și frumos, trebuie să tindem”.
„Pentru copii, pentru bătrâni, pentru bolnavii noștri, mai sunt însă multe lucruri de făcut”, a adăugat Mitropolitul Teofan.
La Văratec a fost prezent și Marius-Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, care a apreciat eforturile tuturor ce s-au implicat în realizarea căminului de bătrâni.
Cuvioasa Nazaria
În anul 1788, după întemeierea Mănăstirii Văratec, Cuviosul Iosif Pustnicul a adus pe schimonahia Nazaria de la Durău și a pus-o stareță în Văratec. Astfel, smerita mireasă a lui Hristos, părăsind liniștea, se face începătoare unei obști noi, devenind prima stareță a Mănăstirii Văratec.
Cuvioasa Nazaria a condus obștea de la Văratec în perioada 1788-1814.
Viața schimonahiei Nazaria a fost din început înconjurată de necazuri și ispite, notează Arhimandrit Ioanichie Bălan în „Patericul românesc”, citat de Doxologia.
Era de loc din Brașov. Mai întâi a fost căsătorită și a născut doi copii. Apoi, murindu-i soțul, a rămas din tinerețe văduvă. Nu după mulți ani, cu voia lui Dumnezeu, i-au murit și copiii. Rămânând singură și dorind să slujească lui Hristos, a intrat în nevoința vieții călugărești.
Mai întâi a petrecut în Schitul Scânteia din Vrancea, apoi s-a mutat la Schitul Bonțești. A fost apoi la Schitul Pârâul Carpenului (Pipirig), unde a cunoscut pe marele duhovnic Iosif Pustnicul. A condus pentru o vreme și obștea Schitului Durău, iar din 1788 a devenit prima stareță a Mănăstirii Văratec.
După ce a format o frumoasă obște de călugărițe cu peste o sută de surori și a rânduit bine toate, schimonahia Nazaria s-a mutat din viața aceasta în anul 1814.
Centrul „Cuvioasa Nazaria”
Execuția clădirii Căminului de Bătrâni de la Văratec a început în anul 1997, din fondurile mănăstirii.
Începând cu anul 2000, în urma unui protocol încheiat între Arhiepiscopia Iașilor, Mănăstirea Văratec și Consiliul Local Agapia, această din urmă instituție devine beneficiarul oficial al obiectivului preluând lucrările existente și ocupându-se în continuare de fondurile necesare.
Inaugurarea Centrului Cuvioasa Nazaria. ©Doxologia
Căminul are o capacitate de 75 de locuri iar serviciile oferite sunt cele de asigurare a protecției de tip rezidențial pentru vârstnicii aflați în dificultate de a se întreține singuri parțial sau total.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 919, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  La Mănăstirea Văratec a avut loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Gheorghe Pelerinul (2018-08-17)

 Închide 

La Mănăstirea Văratec a avut loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Gheorghe Pelerinul

[2018-08-17]
de Gheorghe Anghel

Proclamarea locală a canonizării a Sfântului Gheorghe Lazăr a avut loc vineri la Mănăstirea Văratec, așezământ monahal în care se află sfintele sale moaște.
Prima proclamare locală a canonizării a avut loc în sâmbătă, 23 iunie 2018, în localitatea în care Moș Gheorghe a trăit peste douăzeci de ani: Piatra Neamț.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe nevoitorul Gheorghe Lazăr în data de 5 octombrie 2017.
Rugăciunea neîntreruptă a lui Iisus se afla în inima sa
– Pr. Dumitru Stăniloae despre Moș Gheorghe Pelerinul
Sfânta Liturghie și ceremonia de canonizare din data de 17 august au fost prezidate de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.
Alături de Înaltpreasfinția Sa au slujit:
Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților,
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor,
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Tomosul de canonizare a fost citit de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Sfântul Gheorghe Pelerinul a viețuit în smerenie și osteneală, fiind propovăduitor, prin viață și prin cuvânt, al Evangheliei lui Hristos, pentru care a fost hărăzit de Dumnezeu cu bogat har, prin care a săvârșit minuni și vindecări, atât în vremea vieții pământești, cât și după moarte, fiind cinstit de credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1312, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Mitropolitul Teofan despre Martirii Brâncoveni și Sf. Iosif: „existența lor poate fi definită ca o stare de jertfă continu㔠(2018-08-17)

 Închide 

Mitropolitul Teofan despre Martirii Brâncoveni și Sf. Iosif: „existența lor poate fi definită ca o stare de jertfă continuă”

[2018-08-17]
de Gheorghe Anghel

„Atât Sfinții Brâncoveni, cât și Sfântul Iosif de la Văratec au fost definiți prin lepădarea de sine, prin starea de jertfă continuă de-a lungul vieții lor”, le-a spus Mitropolitul Teofan credincioșilor prezenți joi la hramul Mănăstirii Văratec închinat Sfântului Cuvios Iosif.
Sfântul Iosif este cel dintâi duhovnic al așezământului monahal de la Văratec și, totodată, unul dintre ctitorii acestei vetre monahale.
Ca ucenic și următor al Sfântului Paisie Velicicovschi, Cuviosul Iosif a devenit un vrednic misionar al Bisericii noastre și un înnoitor al vieții monahale în obștea de la Văratec și împrejurimi.
Sfântul Iosif de la Văratec a fost canonizat în ședința din 5-7 martie 2008, proclamarea oficială a canonizării având loc în data de 5 iunie, de Înălțarea Domnului, la Mănăstirea Neamț, alături de alți sfinți nemțeni, în prezența Preafericitului Patriarh Daniel și a mai multor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
„În viața Sfântului Iosif”, a spus Mitropolitul Teofan, „starea de jertfă a fost trăită prin rugăciune neîncetată, prin post îndelungat, prin asceză aspră, prin zăbavă și osteneală de zi și de noapte pentru binele acestei sfinte mănăstiri și pentru binele tuturor creștinilor din lume”.
De asemenea, ierarhul a evidențiat dăruirea totală a martirilor Brâncoveni pentru Hristos:
„Sfinții Brâncoveni așijderea; prin faptul că au fost binecuvântați de Dumnezeu cu 11 copii, fiind familie de domnitor, prin faptul că au zidit atâtea așezăminte bisericești și de cultură, și, mai presus de toate, prin faptul că L-au iubit pe Domnul Hristos mai mult decât viața lor în sine, existența lor poate fi definită ca o lepădare de sine și ca o stare de jertfă continuă”.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ieromonah Lucian Demian de la Mănăstirea Văratec a fost hirotesit protosinghel de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează portalul doxologia.ro.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat slujba de parastas pentru ctitorii și viețuitorii trecuți la Domnul de la această mănăstire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1311, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  La hramul istoric al Mănăstirii Văratec Arhiepiscopul Ioachim a îndemnat la rugăciune pentru pace (2018-08-17)

 Închide 

La hramul istoric al Mănăstirii Văratec Arhiepiscopul Ioachim a îndemnat la rugăciune pentru pace

[2018-08-17]
de Gheorghe Anghel

Cu prilejul hramului istoric al Mănăstirii Văratec închinat Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim i-a îndemnat pe credincioși „ca în aceste timpuri nestatornice și tulburi să-și sporească răbdarea, să se roage pentru pace în lume, în țară sau în familii”.
În omilia sa, ierarhul a evidențiat faptul că mănăstirea Văratec este „unul dintre cele mai însemnate așezăminte de călugărițe ale monahismului românesc”.
Credincioși participând la slujba de hram. Foto credit: Epr.ro
„Este considerată oaza de liniște și odihnă pentru credincioși, loc de inspirație pentru scriitori și artiști, cetate de scăpare pentru cei săraci, ghid spiritual pentru pelerini, poartă a cerului și loc de întâlnire cu Dumnezeu pentru cei ce și-au dedicat viața lui Hristos”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Programul liturgic a început încă din data de 14 august prin oficierea slujbei Vecerniei, urmată de Utrenia și Slujba Prohodului Maicii Domnului.
În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Liturghia a fost oficiată de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului împreună cu Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost părintele arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1315, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Sfințenia nu e rezervată doar anumitor categorii de oameni – Episcopul Damaschin la Văratec (2018-08-17)

 Închide 

Sfințenia nu e rezervată doar anumitor categorii de oameni – Episcopul Damaschin la Văratec

[2018-08-17]
de Sorin Ionițe

„Sfințenia nu e rezervată doar anumitor categorii de oameni”, a spus Episcopul Damaschin reflectând la simplitatea Sf. Gheorghe Pelerinul, joi seară la Mănăstirea Văratec.
Avem înscrisă în Calendar o persoană înaintea numelui căreia nu scrie nici ierarh, nici cuvios, nici mucenic. Ci scrie simplu: Sfântul Gheorghe Pelerinul, a spus Episcopul Damaschin Dorneanul.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a subliniat c㠄toți suntem chemați la sfințenie” întrucât „acesta este scopul vieții noastre”.
PS Damaschin Dorneanul la privegherea în cinstea Sf. Gheorghe Pelerinul. Foto: Oana Nechifor / Doxologia
Slujba din 16 august 2018 a fost prima priveghere în cinstea Sf. Gheorghe Pelerinul la Mănăstirea Văratec.
Vineri, 17 august, va avea loc la Mănăstirea Văratec, ce găzduiește moaștele Sfântului Gheorghe, proclamarea locală a canonizării Sfântului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1316, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Mitropolitul Teofan a slujit la hramul celei mai mari mănăstiri de maici din România (2018-08-16)

 Închide 

Mitropolitul Teofan a slujit la hramul celei mai mari mănăstiri de maici din România

[2018-08-16]
de Gheorghe Anghel

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a oficiat joi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Văratec cu prilejul sărbătorii ocrotitorului așezământului monahal: Sfântul Cuv. Iosif.
Biserica principală a mănăstirii este închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar în incinta așezământului monahal se află moaștele Sfinților Iosif și Gheorghe Pelerinul.
Vineri, în ziua sărbătorii Sfântului Gheorghe Pelerinul la Mănăstirea Văratec vor slujii membrii Sinodului Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei.
Slujba va fi prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.
Mănăstirea Văratec este situată în satul Văratec din comuna Agapia (județul Neamț), la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț și la 40 km de municipiul Piatra-Neamț. Este cea mai mare mănăstire de maici din România.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1313, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Trei zile de hram la Mănăstirea Văratec (PROGRAM) (2018-08-14)

 Închide 

Trei zile de hram la Mănăstirea Văratec (PROGRAM)

[2018-08-14]
de Gheorghe Anghel

Mii de pelerini sunt așteptați la Mănăstirea Văratec, în perioada 14-17 august, cu prilejul celor trei zile de hram dedicate: Adormirii Maicii Domnului, Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec și Sfântului Gheorghe Pelerinul.
Biserica principală a mănăstirii este închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar în incinta așezământului monahal se află moaștele Sfinților Iosif și Gheorghe.
Programul liturgic a început încă din data de 14 august prin oficierea slujbei Vecerniei, de la ora 15:00, care va fi urmată de Utrenia și Slujba Prohodului Maicii Domnului.
De ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Liturghia va fi oficiată de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului împreună cu Episcopul vicar Calinic Botoșăneanul de la Iași. Delegatul Patriarhului României la eveniment este arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal.
Miercuri seară, de la ora 18:00, va fi oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfinților Brâncoveni și a Sf. Iosif.
Joi, 15 august, după slujba Acatistului Sf. Iosif, Liturghia va fi oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei. De la 18:00 va urma slujba Privegherii în cinstea Sfântului Gheorghe Pelerinul.
În ziua sărbătorii Sfântului Gheorghe Pelerinul la Mănăstirea Văratec vor slujii membrii Sinodului Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei. Slujba va fi prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.
Mănăstirea Văratec este situată în satul Văratec din comuna Agapia (județul Neamț), la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț și la 40 km de municipiul Piatra-Neamț. Este cea mai mare mănăstire de maici din România.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1318, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  La Mănăstirea Văratec a avut loc o conferință la împlinirea a 10 ani de la canonizarea Sfântului Cuvios Iosif (2018-06-13)

 Închide 

La Mănăstirea Văratec a avut loc o conferință la împlinirea a 10 ani de la canonizarea Sfântului Cuvios Iosif

[2018-06-13]
de Florin Nicolaie

Preoții, monahiile și surorile Mănăstirii Văratec au participat duminică, 10 iunie 2018, la o conferință duhovnicească cu tema împlinirii a zece ani de la canonizarea Sfântului Cuvios Iosif.
Conferința „Împlinirea a zece ani de la canonizarea și trecerea în rândul sfinților a Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec” a fost prezidată de stavrofora Iosefina Giosanu, stareța mănăstirii, informează site-ul doxologia.ro
În cadrul conferinței, monahia Elefteria Balcoși a susținut un referat intitulat „Mărturii ale iubitorilor de trăire duhovnicească, despre Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec”.
Monahia a spus că își reamintește cu bucurie momentul descoperirii sfintelor moaște când, „la data de 12 august 2013, în pronaosul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, a fost dezgropat sicriul cu osemintele Sfântului Cuvios Iosif”.
Maica a relatat că alături de sfintele moaște s-au mai găsit: „o cărămidă cu inscripție, un stâlp și un căprior înflorat din lemn, aflate sub pardoseală”, care ulterior „au fost depozitate într-un loc special, pentru a putea fi puse în valoare”.
Tot în cadrul evenimentului au mai fost evocate și alte mărturii trăite de părinții duhovnici și maicile din mănăstirea nemțeană în timpul descoperirii sfintelor moaște.
La final, maica stareță Iosefina Giosanu a îndemnat soborul mănăstirii să urmeze pilda de viață monahală și duhovnicească a Sfântului Iosif.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1459, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Psaltirea Sfântului Gheorghe Pelerinul se află la Mănăstirea Văratec (2018-03-20)

 Închide 

Psaltirea Sfântului Gheorghe Pelerinul se află la Mănăstirea Văratec

[2018-03-20]
de Sorin Ionițe

Ce mai iubită carte a Sfântului Gheorghe Pelerinul, Psaltirea pe care a purtat-o cu sine tot timpul vieții, se află în tezaurul Mănăstirii Văratec din județul Neamț. Psaltirea a fost dusă la Văratec de protosinghelul Damaschin Trofin în vara anului anul 1934, deodată cu osemintele Sfântului Gheorghe Lazăr, notează doxologia.ro.
Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost un om al rugăciunii întreaga sa viață. Din copilărie purta Psaltirea cu sine și, păscând vitele părinților săi pe munte, citea mereu psalmii lui David, până i-a învățat pe de rost.
Duminică, 25 martie 2018, în ziua sărbătorii Buna Vestire, va avea loc la Iași Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul. La eveniment vor participa Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, numeroși ierarhi, clerici și credincioși.
Psaltirea l-a însoțit pe Sfântul Gheorghe și în peregrinarea la Sfântul Mormânt, în pustia Iordanului și în Sfântul Munte Athos. Atunci când trăia în turnul bisericii domnești din Piatra Neamț, el străbătea străzile orașului rostind psalmii în ison, cu glas tare și rar, zicând: „Acum să începem drăguțele de rugăciuni ale catismei întâi, ale catismei a doua…”
Când Sfântul Gheorghe trecea prin sate sau pe stradă, unii îi sărutau Psaltirea pe care o purta permanent sub braț, iar alții îi dădeau milostenie, ca să se roage pentru ei.
În ziua de 15 august 1916, la Adormirea Maicii Domnului, pe când clopotarul bisericii Sfântul Ioan Domnesc din Piatra Neamț se urca în turn să sune clopotele de mobilizare generală a trupelor românești în Primul Război Mondial, Moșul Gheorghe Lazăr își dădea duhul în mâinile lui Hristos Dumnezeu, cu Psaltirea lângă el.
Sfântul Gheorghe prorocise momentul morții sale cu câtva timp înainte: „Ei, drăguță, eu am să mor când s-or tulbura popoarele […] și la moartea mea va fi sărbătoare și vor trage clopotele din țară”.
Petrecut de mii de credincioși, Sfântul Gheorghe Pelerinul a fost îngropat în cimitirul orașului Piatra Neamț, îmbrăcat în cojocul său, cu Psaltirea și toiagul alături.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1661, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Mănăstirea Văratic | Stavrofora Teodora Popoaia a fost condusă pe ultimul drum (2018-03-05)

 Închide 

Mănăstirea Văratic | Stavrofora Teodora Popoaia a fost condusă pe ultimul drum

[2018-03-05]
de Gheorghe Anghel

Stavrofora Teodora Popoaia de la Mănăstirea Văratic a fost înmormântată duminică în cimitirul așezământului monahal care a primit-o în obște încă de la vârsta de 15 ani. Monahia a fost condusă pe ultimul drum de numeroși stareți și starețe veniți să-i aducă un ultim omagiu de la mănăstiri precum: Sfânta Parascheva – Reședința Patriarhală, Durău, Miclăușeni, Bistrița, Vlădiceni, Nechit etc.
Monahia Teodora Popoaia s-a născut la Hangu, județul Neamț, în 1936, dintr-o familie cu șapte copii. A intrat în obștea Mănăstirii Văratic în 1951, iar la 9 aprilie 1974 a fost tunsă în monahism, cu numele Teodora.
A împlinit diverse ascultări: ucenică la atelierul de covoare, iar mai târziu contabilă și secretară în cancelaria mănăstirii. A studiat pentru câțiva ani la Seminarul de la Mănăstirea Agapia și a continuat apoi studiile seminariale la Mănăstirea Neamț, după o lungă perioadă în care monahismul s-a aflat într-o grea încercare. A fost izgonită din mănăstire în anul 1959, conform Decretului 410 și a revenit șase ani mai târziu.
Între anii 1992-1999 a fost rânduită stareță la Mănăstirea Durău. Atunci a primit și rangul de stavroforă. În 1995, la inițiativa și invitația Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, mai mulți întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe surori, sub protia Patriarhului Ecumenic de Constantinopol Bartolomeu I, au slujit la sfințirea Paraclisului din cadrul Centrului Cultural-Pastoral aflat lângă mănăstire.
Între realizările de la Durău reținem și pe aceea de înființare a schitului Răpciunița, în vatra isihastă de altădată a Muntelui Ceahlău, sub ocrotirea Sfintei Preacuvioase Teodora de la Sihla.
A cârmuit obștea de la Durău timp de șapte ani. S-a retras din stăreție în urma unui alt accident, la picior.
A trecut la cele veșnice vineri, 2 martie 2018.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1674, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Hramul Mănăstirii Văratec | Omul să pună pe primul plan propria sa familie, apoi cariera, a spus IPS Teofan (2017-08-16)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Văratec | Omul să pună pe primul plan propria sa familie, apoi cariera, a spus IPS Teofan

[2017-08-16]
de Sorin Ionițe

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit ieri la Mănăstirea Văratec, cu prilejul hramului celui mai mare așezământ monahal de maici din România.
La evenimentul din 15 august 2017 au participat sute de credincioși din toată Moldova. O parte dintre pelerini au fost prezenți încă din seara zilei de luni, pentru a participa la programul liturgic și pentru a aduce cinstire icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, și moaștelor Sfântului Iosif de la Văratec, aflate în tezaurul mănăstirii.
Ceremonialul liturgic din ziua hramului a fost oficiat de IPS Teofan împreună cu un sobor de preoți și diaconi, notează doxologia.ro.
În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a făcut referire la alegerea „părții celei bune”, conform textului evanghelic citit.
Pentru cei ce au ales viața de mănăstire „partea cea bun㔠este reprezentată de „lupta împotriva duhului lumii”, care ar trebui să fie stradania de dimineață până seara și de seara până dimineața în viața călugărului, prin rugăciune, smerenie și ascultare, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Pentru viața de familie, a continuat ierarhul, partea cea bună înseamnă ca omul să pună pe primul plan propria sa familie, apoi cariera.
Strădania pentru a fi ceva în viață înseamnă a avea partea Martei, o parte bună. Însă, există o parte și mai bună: cariera de tată, de mamă, de soț sau de soție, care împreună cu pruncii lor pot să împlinească partea Mariei, partea cea bună, care aduce sens vieții, adâncime și cuprindere, a accentuat IPS Teofan.
Sărbătoarea mănăstirii nemțene a continuat în după amiaza zilei cu slujba Privegherii pentru Sfinții Martiri Brâncoveni și pentru Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, cel dintâi duhovnic al mănăstirii și unul dintre ctitorii așezământului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2100, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  PS Teofan: Smerenia poate cuceri inimi și suflete (2016-08-17)

 Închide 

PS Teofan: Smerenia poate cuceri inimi și suflete

[2016-08-17]
de Andrei Pau

stf_3459
Mănăstirea Văratec din județul Neamț și-a sărbătorit marți, 16 august 2016, cel de-al doilea hram. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului Iosif de la Văratec, notează site-ul doxologia.ro
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat la smerenie care este cea mai scurtă cale a omului către Dumnezeu .
Cei care trăiesc în Duhul Sfânt în Duhul să și umble, așa încât nu poate exista creștin adevărat fără să fie îmbrăcat în haina smereniei, pentru că smerenia este puterea cea mai mare. Numai ea poate cuceri inimi și suflete, ceea ce nici banul, nici armata și nici știința nu o pot face. Cum îndemna un părinte al Bisericii, „alergați, fraților, după smerenie, căci cel smerit primește și darurile pentru care nu a luptat. Chiar dacă nu se roagă mult, dar este smerit, primește și răsplata rugăciunii. Chiar dacă nu dă milostenie, dar este smerit, primește nu doar plata smereniei, ci și pe cea a milosteniei și pe celelalte“ , a spus Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte a oficiat slujba de parastas pentru ctitorii și viețuitorii trecuți la Domnul. La final, credincioșii prezenți au primit binecuvântarea arhierească.
***
Anul acesta s-au împlinit și 100 de ani de la trecerea la Domnul a credinciosului Moș Gheorghe, considerat de mulți un adevărat sfânt al secolului 20. Osemintele sale se află în osuarul Mănăstirii Văratic care este amplasat sub altarul bisericii.
Sfântul Iosif de la Văratec, canonizat în anul 2008, este întemeietorul mănăstirii și a fost ucenicul Sfântului Paisie de la Neamț. Moaștele Sfântului Iosif se află în biserica mare a Mănăstirii Văratec.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2862, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  IPS Teofan: Smerenia poate cuceri inimi și suflete (2016-08-17)

 Închide 

IPS Teofan: Smerenia poate cuceri inimi și suflete

[2016-08-17]
de Andrei Pau

stf_3459
Mănăstirea Văratec din județul Neamț și-a sărbătorit marți, 16 august 2016, cel de-al doilea hram. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfântului Iosif de la Văratec, notează site-ul doxologia.ro
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat la smerenie care este cea mai scurtă cale a omului către Dumnezeu .
Cei care trăiesc în Duhul Sfânt în Duhul să și umble, așa încât nu poate exista creștin adevărat fără să fie îmbrăcat în haina smereniei, pentru că smerenia este puterea cea mai mare. Numai ea poate cuceri inimi și suflete, ceea ce nici banul, nici armata și nici știința nu o pot face. Cum îndemna un părinte al Bisericii, „alergați, fraților, după smerenie, căci cel smerit primește și darurile pentru care nu a luptat. Chiar dacă nu se roagă mult, dar este smerit, primește și răsplata rugăciunii. Chiar dacă nu dă milostenie, dar este smerit, primește nu doar plata smereniei, ci și pe cea a milosteniei și pe celelalte“ , a spus Înaltpreasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte a oficiat slujba de parastas pentru ctitorii și viețuitorii trecuți la Domnul. La final, credincioșii prezenți au primit binecuvântarea arhierească.
***
Anul acesta s-au împlinit și 100 de ani de la trecerea la Domnul a credinciosului Moș Gheorghe, considerat de mulți un adevărat sfânt al secolului 20. Osemintele sale se află în osuarul Mănăstirii Văratic care este amplasat sub altarul bisericii.
Sfântul Iosif de la Văratec, canonizat în anul 2008, este întemeietorul mănăstirii și a fost ucenicul Sfântului Paisie de la Neamț. Moaștele Sfântului Iosif se află în biserica mare a Mănăstirii Văratec.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2823, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Maica Domnului va fi cinstită la Mănăstirea Văratec (2016-08-12)

 Închide 

Maica Domnului va fi cinstită la Mănăstirea Văratec

[2016-08-12]
de Gheorghe Anghel

134258input_file1071007_w600_h398_q100
Mănăstirea Văratec din județul Neamț se pregătește de sărbătoare. În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, luni, 15 august 2016, va fi sărbătorit hramul bisericii mari a mănăstirii, iar a doua zi va fi cinstit Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec.
Programul liturgic va include slujbe de Priveghere și Sfinte Liturghii, la care sunt așteptați să participe credincioși din toată țara.
Luni, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Preasfințitul Calinic Botoșeneanul, Episcop-vicar al Arhiepicopiei Iașilor.
A doua zi, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS maica stareță Iosefina Giosanu:
Mănăstirea Varatec este situată în comuna Agapia, aproape de mănăstirea Agapia, la 12 km sud-vest de orașul Târgu Neamț și la 40 km de orașul Piatra Neamț. Așezământul monahal se află într-o mica depresiune în apropiere de Munții Stănișoara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2753, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Hramul Mănăstirii Văratec. 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui „Moș Gheorghe Lazăr” (2016-08-12)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Văratec. 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui „Moș Gheorghe Lazăr”

[2016-08-12]
de Andrei Pau

varatec 1
În perioada 15 – 16 august 2016 la Mănăstirea Văratic din județul Neamț vor avea loc festivitățile legate de hramul așezământului monahal, notează site-ul doxologia.ro
Luni, 15 august 2016, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic, marți, 16 august, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În seara zilei de 14 august, de la orele 18:00, se va oficia Slujba Privegherii, urmată de Slujba Prohodului Maicii Domnului. În ziua hramului, de la orele 7:00, se vor sluji Agheasma mică și Taina Sfântului Maslu, urmate de Sfânta Liturghie. Tot luni, de la orele 18:00, se va oficia Privegherea în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic. Marți, 16 august, Sfânta Liturghie va fi urmată de Parastasul pentru ctitorii Mănăstirii Varatic, a menționat stavrofora Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratic.
În acest an se vor înălța rugăciuni pentru moșul Gheorghe Lazăr, ale cărui oseminte sunt adăpostite de așezământul monastic, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Moșul Gheorghe Lazăr s-a remarcat printr-o viață de sfințenie, trăind timp de 26 de ani în post și rugăciune în turnul Bisericii Sfântul Ioan – Domnesc din Piatra Neamț.
Credincioșii care vor participa la slujbele dedicate hramului Mănăstirii Văratic vor avea posibilitatea să se închine la racla în care se află moaștele Sfântului Cuvios Iosif, canonizat de Biserica noastră în anul 2008, alături de alți sfinți nemțeni.
Sfântul Cuvios Iosif de la Văratic este pentru noi o mare binecuvântare, simțindu-l prezent permanent în sufletele noastre. În fiecare seară, după slujba Vecerniei, citim acatistul sfântului, rugându-l să ne fie ocrotitor și ajutător, a spus stareța Mănăstirii Văratic.
Biserica Adormirea Maicii Domnului a Mănăstirii Văratic se află într-un proces de restaurare și reconsolidare. În prezent se lucrează la pictura bisericii și la restaurarea iconostasului.
Lucrările merg destul de greu pentru că fondurile sunt limitate. S-a pregătit noul suport pentru pictarea locașului de închinăciune. Cea mai mare parte din vechea pictură nu a mai putut fi salvată. Nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu că vom duce la bun sfârșit această lucrare destul de costisitoare și de amplă, a adăugat stavrofora Iosefina Giosanu.
***
Mănăstirea Varatec este situată în comuna Agapia, aproape de mănăstirea Agapia, la 12 km sud-vest de orașul Târgu Neamț și la 40 km de orașul Piatra Neamț. Așezământul monahal se află într-o mica depresiune în apropiere de Munții Stănișoara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2758, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05

»  Mănăstirea Văratec și-a serbat al doilea hram (2015-08-17)

 Închide 

Mănăstirea Văratec și-a serbat al doilea hram

[2015-08-17]
Duminică, 16 august 2015, Mănăstirea Văratec din județul Neamțși-a serbat al doilea hram, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec, ocazie cu care numeroșii credincioși au avut bucuria duhovnicească de a participa la slujba Sfintei Liturghii Arhierești, oficiată de IPS Teofan.
Priveghere de hram
Sute de credincioși din județele Moldovei, și nu numai, au participat la sărbătoarea Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec la Mănăstirea Văratec. Programul liturgic al sărbătoririi celui de-al doilea hram a început sâmbătă seară cu slujba Privegherii, oficiată de Pr. Arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.
Procesiune și Sfântă Liturghie arhierească
Sărbătoarea de la Văratec a continuat duminică dimineață cu procesiunea de scoatere în curtea Mănăstirii a raclei cu moaștele Sf. Cuvios Iosif de la Văratec, la care cei prezenți s‑au putut închina pe parcursul întregii zile. Sfânta Liturghie din ziua de 16 august a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, IPS Teofan a ținut să precizeze c㠄Dintre cei care au împlinit acest statut de pecete a apostoliei și au făcut parte și fac parte dintre cei care răspund celor care l-au acuzat pe Sf. Apostol Pavel sau acuză creștinătatea din vremea dumnezeiescului apostol până astăzi se numără sfinții lui Dumnezeu – cei dintre creștini adevărați – , iar în cazul nostru cei pe care-i prăznuim astăzi: Sfinții Brâncoveni și Sfântul Iosif de la Văratec. Ziua de astăzi este rânduită pentru a-i cinsti. Pentru că într-o zi de 16 august 1828 Sfântul Iosif de la Văratec a plecat în Împărăția Cerurilor și într-o zi de 15 august, la începutul veacului XVIII, Sfinții Brâncoveni și-au dat viața pentru credința lor ortodoxă, pentru mărturisirea dreptei credințe și rânduit-a Biserica astăzi să fie cinstiți cu toții. (…) Să-i cinstim pe sfinții bisericii prin a încerca să le sesizăm adâncimile vieții, să le percepem luminile din viața lor și, mai presus de toate, dacă au lăsat scrieri pentru noi, să ne adâncim întru acestea.”
La 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Văratec și-a sărbătorit hramul principal, anul acesta marcându-se 230 de ani de existență a mănăstirii cu cea mai mare obște de maici din țară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4168, Ultimul acces: 2019-05-24 02:38:05


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:20573
Data ultimei vizualizări:2019-05-24 02:38:06
Data actualizare:2016-07-26 12:37:58
Data încărcării:2006-03-14 05:06:36
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:82

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-09-14
Contor: 613

Vedere din spate
Foto: Constantin Florea

Data: 2009-09-14
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Data: 2011-02-25
Contor: 8

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2008-06-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 18

Biserica și fântâna
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2010-08-26
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2009-09-14
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Data: 2009-09-14
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Data: 2011-02-25
Contor: 3

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2010-08-07
Aparat: EASTMAN KODAK COMPANY KODAK Z1275 ZOOM DIGITAL CAMERA
Contor: 4

Printre copaci
Foto: Marc Claudia

Data: 2011-02-25
Contor: 7

Vedere din lateral
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2008-02-16
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 20

Vedere din spate
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Vedere din spate
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2007-10-15
Aparat: Canon PowerShot A430
Contor: 31

Printre copaci
Foto: Dumitru Achiroaie

Data: 2011-02-25
Contor: 3

Printre copaci
Foto: Gabriel Avramovici


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6