Brasov :: Biserica Neagra - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Neagră
Brașov
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Brașov
Comună:Brașov
Județ:Brașov
Adresa:strada Curtea Honterus Johannes nr. 2
Cod poștal:500025
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.primaria-brasov.ro, www.brasovCity.ro, www.judBrasov.ro, www.prefecturaBrasov.ro
Hram:Sf. Maria
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Constructia bisericii in stil gotic a inceput in anul 1383 in timpul parohului Thomas Sander, pe locul unei stravechi biserici in stil romantic din prima jumatate a secolului al XIII-lea. La prima invazie a turcilor in anul 1421, biserica, inca neterminata, a fost distrusa in mare parte. Constructia bisericii a durat pana in anul 1477. Din cele doua turnuri proiectate initial la fatada vestica a bisericii a fost ridicat numai turnul sudic cu o iinaltime de 65 m. In turn au fost asezate trei clopote, din care cel de 6. 300 kg este cel mai mare clopot din Romania.
Biserica Neagra este o biserica de tip hala, caracterizata prin inaltimea egala a navei centrale si a navelor laterale, spre deosebire de tipul bazilica, la care nava centrala este mai inalta decat cele laterale. Corul bisericii, construit in stilul goticului tarziu, este si el ca o hala inalta structurata in trei nave. Conceptia arhitectonica si ornamentatia sculpturala a corului prezinta asemanari cu corul bisericii evanghelice din Sebes-Alba. Influenta scolii de arhitectura a familiei Parler - ale carei capodopere sunt bisericile Sf. Sebaldus din Nürenberg si Sf. Vitus din Praga - se resimte la Brasov mai mult decat la Sebes-Alba. Lumina patrunde prin vitralii inalte, frumos profilate, conferind, corului o luminozitate deosebita. Biserica Neagra are sase portaluri cu ancadramente sculptate, cu ornamente de o bogatie remarcabila, care confera aspectului exterior al monumentului o nota originala. Printre ele se remarca in mod deosebit portalul de vest si cele doua portaluri de pe partea de nord. Pridvorul sudic al edificiului are canate din lemn de stejar cu o inscriptie prezentand anul 1477. In anul 1542, pe timpul reformatului Johannes Honterus, s-a introdus slujba religioasa dupa ritul evanghelic - lutheran in limba germana. Pe peretele estic al navei laterale sudice se afla un tablou (ulei pe panza) , realizat de pictorul Fritz Schullerus (1866-1898) reprezentand juramantul sfatului orasenesc pe "Cartea Reformei" a lui Honterus, in anul 1543.
Marele incendiu din anul 1689 a distrus indeosebi acoperisul si interiorul cladirii. Renovarea a durat aproape 100 de ani rastimp in care a fost ridicat acoperisul inalt de 20 m in forma care se pastreza si astazi. Cu aceasta ocazie acoperisul s-a prelungit si deasupra galeriei, care inainte era descoperita. Galeria este sculptata cu patru lobi ajurati si inconjura biserica la baza acoperisului. Ca urmare a renovarii bisericii in secolul al XVIII-lea, interiorul si-a pierdut partial aspectul gotic.
Boltile gotice initiale au fost inlocuite cu bolti semicilindrice. Intre anii 1710-1720, pentru a mari capacitatea bisericii, in navele laterale s-au construit galerii stil baroc. Integrarea acestora in arhitectura gotica a monumentului s-a rezolvat cu o intuitie artistica deosebita. In interiorul bisericii se pastreaza astazi unele piese de mobilier si obiecte de cult remarcabile. Cristelnita din bronz - donata in anul 1472 de catre parohul Johannes Reudel - nu a fost afectata de marele incendiu din anul 1689 si este una din lucrarile cele mai de seama ale mesterilor locali turnatori in bronz, din evul mediu. Pentru inprejmuirea cristelnitei, in anul 1716 fierarul Meensen Hannes a confectionat un grilaj frumos ornamentat din fier forjat. Din perioada anterioara marelui incendiu s-a pastrat si pictura murala din pridvorul sudic, executata dupa anul 1476. Pictura prezinta figura Mariei cu pruncul, asezata intre Sf. Ecaterina (cu simbolul ei, roata si palosul) si Sf. Varvara (tinand in mana un turn) . In colturile de jos ale picturii se afla stemele regelui Matei Corvin si a sotiei sale Beatrice de Napoli-Aragon. Pictura apartine din punct de vedere artistic stilului gotic tarziu, dar prezinta si influente ale Renasterii italiene.
In Biserica Neagra se mai pastreaza si trei canate cu cinci tablouri de la altarul din Feldioara (sfarsitul secolului XV-lea) , unul din cele mai valoroase altare poliptice in stilul goticului tarziu din Transilvania. Actualul altar in stil neogotic al Bisericii Negre a fost construit in anul 1866. Pe peretele frontal al navei laterale de nord se afla o pictura in ulei pe panza a pictorului brasovean Hans Eder (1883-1955) reprezentand nunta din Cana (1932) . Amvonul in stil baroc (1696) , cu tot caracterul lui provincial, se incadreaza in ansamblul interiorului. Pe stalpul din fata amvonului se afla in relief stema orasului Brasov - coroana pe un trunchi de copac cu radacini - deasupra, stema regelui Matei Corvinul. Stranele cele mai vechi din navele laterale dateaza din anul 1696, altele din prima jumatate a secolului XVIII-lea, prezentand o frumoasa ornamentatie in stil baroc sculptata in lemn. Picturile pe lemn de pe stranele fostelor bresle de mestersugari prezinta motive folcloristice interesante. Stranele neogotice din cor dateaza din anul 1866, iar bancile din stejar cu spetezele mobile din nava centrala au fost montate in anul 1937. In spatiile laterale ale antreului dinspre vest s-au zidit vechile pietre funerare ale unor personalitati brasovene din secolele XVI-XVIII. Aceste pietre acopereau odinioara mormintele din interiorul bisericii si au fost scoase cu ocazia ridicarii altarului neogotic (1866) si a construirii instalatiei de incalzire cu aer cald (1937) .
Orga Bisericii Negre - una din cel mai mari din sud-estul Europei - este renumita pentru sonoritatea ei de o rara frumusete. Cu circa 400 de tuburi, a fost construita intre anii 1836-1839 de catre constructorul de orgi Buchholz din Berlin. In ultimele decenii, in lunile de vara se organizeza stagiuni de concerte cu muzica de orga. De asemenea, s-au facut inregistrari pentru discuri. In anul 1924, s-a extins galeria din fata orgii, pentru a permite sustinerea unor concerte mari de muzica sacra cu participarea corului bisericii.
Biserica este celebră și prin alte lucruri: astfel, în clopotniță se află cel mai mare clopot din spațiul românesc, un clopot din bronz care cântărește 6 tone.
Un tezaur deosebit de valoros al Bisericii Negre il constituie covoarele anatolice din secolele XVII-XVIII care in ansamblul lor reprezinta una din cele mai bogate colectii de covoare anatolice din Europa. Covoarele din regiunile Brussa, Usak si Ghiordes din Asia Mica, renumite centre ale artei confectionarii covoarelor, au fost donate bisericii de catre breslele mestesugarilor din oras, de catre negustori si alti cetateni ai orasului. Diversitatea motivelor si bogatia coloritului stralucit al acestora confera interiorului bisericii un farmec deosebit.
Biserica - construita in principu din gresie - a fost afectata in decursul vremurilor de numeroase cutremure, necesitand astfel lucrari de intretinere si renovare continue. In anii 1654-1656 s-au construit doua contraforturi exterioare pentru sprijinirea arcului de trimf, alte lucrari de restaurare efectuandu-se in secolele XIX-XX. Renovarile din anii 1937-1944 au consolidat in primul rand corul. In exterior au fost refacute fialele, iar statuile contraforturilor, din secolul al XV-lea, au fost inlocuite cu copii, originalele fiind adapostite in interiorul bisericii. Intre anii 1969-1977, din fondurile statului s-au realizat ample lucrari de renovare si de rstaurare a acoperisului, a fatadei de sud si a interiorului bisericii. Dupa cutremurul din 1977, restaurarea a fost continuata din fondurile comunitatii bisericesti, din colecte si donatii. S-au consolidat boltile, interiorul bisericii a fost zugravit si la toate ferestrele s-au montat geamuri speciale cu proprietati filtrante, pentru protejarea covoarelor impotriva actiunii razelor ultraviolete.
Dupa incheierea lucrarilor de renovare in interior, la 27 mai 1984 a avut loc reinaugurarea bisericii in prezenta unor numeroase personalitati din tara si strainatate. Lucrarile de renovare in exterior continua.
Alte informații:Municipiul Brasov, situat intr-un peisaj de o rara frumusete este resedinta judetului Brasov. Brasovul se poate mandri cu o istorie de aproape 800 de ani. Asezarea lui la poalele muntilor Carpati, la intretaierea vechilor drumuri comerciale, care leaga teritoriul danubian cu bazinul carpatic, a determinat in decursul istoriei rolul Brasovului ca important centru industrial, comercial si cultural, nu numai pentru Transilvania, dar si pentru celelalte doua tari romanesti - Muntenia si Moldova. Printe monumentele istorice si de arta ale tarii noastre, Biserica Neagra ocupa un loc deosebit. Din punct de vedere arhitectonic ea domina centrul medieval al Brasovului. Numele de Biserica Neagra l-a primit biserica parohiala evanghelica luterana din Brasov, dupa marele incendiu al orasului din anul 1689. Fumul si flacarile au innegrit zidurile, insa nu au putut distruge maretia edificiului. Biserica Neagra, cu o lungime de 89 m, este cel mai mare edificiu religios intre Viena si Istanbul (Constantinopol) .
Cod Monument:BV-II-m-A-11412
Nr. vizualizări:30903
Data ultimei vizualizări:2020-07-02 10:16:06
Data actualizare:2006-03-22 03:48:54
Data încărcării:2006-03-22 03:48:54
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:126
Fotografi:Nacu Horațiu: 40, Alexandru Losonczy: 27, Nelu_Pozaru: 10, Brudi Fürbacher: 8, Anton Bacea: 7, FaceBook.com: 4, Yair Karelic: 3, Gabriel Avramovici: 3, Mircea Vâlcu: 2, Kurt Hielscher: 2, Sabin Popa: 2, Flavius Pătruți: 2, Aurel Ciobotariu: 2, Cristian Laubach: 2, Mihaela Achiroaie: 1, Dragoș Székely: 1, Micheller János: 1, Medievistica: 1, Paul Ion: 1, Kántor Lajos Kristóf: 1, Maria Roșu: 1, Roland Zeimes: 1, Raluca Ciurcanu: 1, Cohai Alin: 1, Bogdan Apostoaia: 1, G. Șerban: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-10-20
Contor: 1305

Vedere de ansamblu
Foto: Mircea Vâlcu

Data: 2019-08-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3200
Contor: 62

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-20
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 109

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-12-30
Contor: 112

Vedere de ansamblu
Foto: Paul Ion

Data: 2016-09-07
Contor: 112

Vedere din lateral
Foto: Micheller János

Data: 2011-01-08
Contor: 76

Vedere de ansamblu
Foto: Kántor Lajos Kristóf

Data: 2015-04-14
Contor: 80

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach

Data: 2007-09-27
Contor: 136

Vedere din față
Foto: Cohai Alin

Data: 2015-10-23
Contor: 70

Vedere de ansamblu
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2011-06-14
Contor: 125

Vedere din față
Foto: Anton Bacea

Data: 2014-06-21
Contor: 82

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2019-08-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3200
Contor: 57

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-08-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3200
Contor: 57

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-08-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3200
Contor: 55

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-08-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3200
Contor: 58

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-08-30
Contor: 77

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8