Silistea Snagovului :: Manastirea Snagov - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Snagov
Siliștea Snagovului
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Siliștea Snagovului
Comună:Gruiu
Județ:București și Ilfov
Cod poștal:077117
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriailfovnord.ro, www.arhiepiscopiabucurestilor.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Hram:Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Detalii:Manastirea Snagov, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Vlad Tepes este situata pe o mica insula din partea de Nord-Vest a lacului Snagov. Vechi centru de spiritualitate si cultura ortodoxa, el dainuie pe temeliile unei vechi asezari dacice. In urma cercetarilor arheologice din 1933, o prima asezare monahala a existat aici in secolul al XI-lea, care, fiind din lemn, a ars. Prima atestare documentara scrisa, referitoare la aceasta manastire, dateaza din a doua jumatate a sec. al XIV lea, din timpul domniilor lui Dan I (1383-1386) si Mircea cel Batran (1386-1418) . In anul 1453 Vladislav al II- lea zideste un paraclis cu hramul "Buna Vestire", scufundat in jurul anului 1600, ale carui usi imparatesti se pastreaza la Muzeul National de Arta. In jurul anului 1456 Vlad Tepes, dispune construirea unui zid de aparare, a unui pod, a unei inchisori pentru tradatori si talhari si a unui tunel de refugiu pe sub apa, care ar exista si astazi. Pe locul acesta, incarcat de mister si bantuit de sufletele celor ucisi, se inalta biserica actuala zidita de Neagoe Basarab la 1521. Biserica a suferit mari refaceri in timpul domniei lui Mircea Ciobanu. Pridvorul a fost transformat in pronaos, prin zidirea spatiilor dintre coloane, la jumatatea sec. XVI. Biserica a fost pictata in timpul domniei lui Petru Schiopul in 1563 de Dobromir cel Tanar. Aceasta pictura este pastrata doar in pronaos. In naos si altar, actuala pictura este facuta, in 1815, de Gheorghe Zugravul. Biserica a fost folosita ca necropola domneasca, astfel se mai pastreaza pietrele de mormant ale unor dregatori decapitati pentru tradare sau calugariti cu forta pentru acelasi motiv ca: Dragomir Postelnicul, Stoica Logofatul, Parvu Vornicul, Ioan Calugarul, Serafim Mitropolitul. In naos, in fata usilor imparatesti, se afla lespedea funerara a voievodului Vlad Tepes, ucis in 1476 in padurea din preajma Baltenilor. Tot aici, si-a gasit sfarsitul, in decembrie 1662, si batranul postelnic Constantin Cantacuzino. Manastirea s-a afirmat ca un centru panortodox prin sprijinul domnului Matei Basarab, care a instalat o tipografie in 1643. Apogeul cultural a fost atins in timpul lui Constantin Brancoveanu, cand staret al manastirii este Antim Ivireanul (1694-1705) , devenit mai tarziu mitropolit al Tarii Romanesti. El a tiparit carti bisericesti in limbile romana, greaca, araba, slavona si gruzina care au dus faima mesterilor de la Snagov in Grecia, Asia Mica si Egipt. Biserica afectata de pe urma cutremurelor din 1977 si 1986 a fost consolidata in anii 1998 - 2000.
Alte informații:Manastire de calugari.
Cod Monument:IF-II-a-A-15312
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Mormântul lui Vlad Țepeș la Mănăstirea Snagov (Video)
Știri despre biserică:

»  Maica Domnului cinstită la cea mai veche mănăstire din Arhiepiscopia Bucureștilor (2018-11-21)

 Închide 

Maica Domnului cinstită la cea mai veche mănăstire din Arhiepiscopia Bucureștilor

[2018-11-21]
de Gheorghe Anghel

Mănăstirea Snagov, cel mai vechi așezământ monahal din Arhiepiscopia Bucureștilor, și-a serbat hramul de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului.
Mănăstirea a fost atestată documentar pentru prima oară în anul 1408, în timpul lui Mircea cel Bătrân.
Slujba de hram și parastasul pentru ctitori au fost oficiate de Protosinghelul Varahiil Bănățeanu, starețul așezământului monahal.
Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de tineri teologi din Iași.
Protos. Varahiil în timpul predicii de hram. Foto credit: Constantin Ciofu
„Protosinghelul Varahiil Bănățeanu a vorbit la final despre semnificațiile Praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică, dar și despre istoria și sfinții care au marcat istoria locașului de închinăciune de pe Ostrovul Snagovului”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina – Ediția de Moldova.
Biserica actuală a fost construită între 1517-1521 de Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
Începând cu anul 2008, Mănăstirea Snagov îi are ca ocrotitori, din încredințarea Părintelui Patriarh Daniel, și pe sfinții Neaoe Basarab și Antim Ivireanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1378, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27

»  Hramul celei mai vechi mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor | PS Timotei: Biserica îi învață pe copii să fie aproape de Dumnezeu (2017-11-21)

 Închide 

Hramul celei mai vechi mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor | PS Timotei: Biserica îi învață pe copii să fie aproape de Dumnezeu

[2017-11-21]
de Gheorghe Anghel

Hram Snagov (2)
Într-o vreme în care atât de mulți oameni își uită părinții și uneori îi părăsesc, într-o vreme în care frații nu se mai consideră frați și prietenii nu mai sunt prieteni, Biserica îi învață pe copii să fie aproape de Dumnezeu, de oameni, de părinții lor, a spus PS Timotei credincioșilor aflați la hramul celei mai vechi mănăstirii din Arhiepiscopia Bucureștilor, și anume așezământul monahal situat pe ostrovul Snagov.
În omilia sa prilejuită de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit marți despre educația copiilor și despre rolul Bisericii în acest proces.
Despre copii aduși de mici la Biserică, ierarhul a spus că primesc binecuvântarea lui Dumnezeu și vor străbate mai ușor valurile potrivnice prin care trec toți oamenii deopotrivă. El a îndemnat pe părinți nu îi lipsească pe prunci de binecuvântarea lui Hristos, deoarece numai în cadrul Bisericii vor învăța să fie aproape de Dumnezeu, să-i urmeze Lui, să caute Lumina și binecuvântarea Tatălui Ceresc și să se ferească de lucrările întunericului.
Preasfinția Sa a afirmat că vârsta copilăriei este cea mai potrivită pentru fixarea deprinderilor bune și a învățăturilor folositoare. El a oferit-o exemplu pe Maica Domnului care, după o perioadă îndelungă petrecută în templul din Ierusalim unde a viețuit învățând Scripturile de la o vârstă fragedă, a fost vizitată de îngerul Domnului ce s-a minunat de curăția gândurilor ei și i s-a închinat spunându-i: „Bucură-te ceea ce ești binecuvântată între femei”.
PS Timotei a spus că sărbătoarea de astăzi ne învață ca atunci când facem o făgăduință lui Dumnezeu trebuie să o îndeplinim. El i-a prezentat pe Sfinții Ioachim și Ana ca exemplu în acest sens și a reamintit că de multe ori noi făgăduim înaintea lui Dumnezeu, dar nu împlinim, iar când nu împlinim nu mai primim ajutorul divin.
Preasfinția Sa a transmis cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a evidențiat lucrarea jertfelnică a părintelui stareț Varahiil Bănățeanu.
Nu vă ascund faptul că părintele mi-a spus aseară că sunt multe duminici în care vin doi sau trei oameni aici la Liturghie. Dumnezeu știe suferințele fiecăruia, dar și greutățile pe care le întâmpină un monah care stă de veghe în acest loc aflat între ape, vânturi și furtuni.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele stareț a oferit Preasfințitului Episcop Timotei o icoană reprezentând pe Maica Domnului.
În cadrul slujbei a avut loc hirotonia în diacon a tânărului teolog Florin Cristian Troi, pe seama parohiei Bălăceanca din Protopopiatul Ilfov Sud.
Mănăstirea Snagov a fost atestată documentar pentru prima oară în anul 1408, în timpul lui Mircea cel Bătrân. Biserica actuală a fost construită între 1517-1521 de Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Conform tradiției, Mănăstirea Snagov este locul în care Vlad Țepeș a fost îngropat sub o lespede de piatră, așezată în fața ușilor împărătești ale altarului, după ce a fost ucis în anul 1476.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1981, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27

»  21 noiembrie: Mănăstirea Snagov își va sărbători hramul (2017-11-20)

 Închide 

21 noiembrie: Mănăstirea Snagov își va sărbători hramul

[2017-11-20]
de Andrei Pau

Biserica cea mare a Mănăstirii Snagov din județul Ilfov își va sărbători, în data de 21 noiembrie, hramul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Lăcașul de cult monahal a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1408, în timpul lui Mircea cel Bătrân. Biserica care se păstrează până astăzi, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost construită între anii 1517-1521 de Sfântul Voievod Neagoe Basarab. Pictura a fost realizată în anul 1563 de Dobromir cel Tânăr, fiul lui Mircea Ciobanul și al doamnei Cheajna.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2020, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27

»  Mănăstirea Snagov | Rugăciuni pentru Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul (2017-09-28)

 Închide 

Mănăstirea Snagov | Rugăciuni pentru Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul

[2017-09-28]
de Iulian Dumitrascu

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost serbat în 27 septembrie 2017 la Mănăstirea Snagov din județul Ilfov. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhimandritul Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din București, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Sfântul Antim Ivireanul este unul din ocrotitorii așezământului monastic, împreună cu Maica Domnului, Sfântul Neagoe Basarab și cu Sfințiii Martiri Brâncoveni.
Programul liturgic dedicat ocrotitorului Mănăstirii Snagov a început în 26 septembrie, cu Slujba Vecerniei unită cu Litia, a transmis Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhimandritul Clement Haralamb a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, care și-a început activitatea de tipograf înainte de a fi călugăr, și i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze exemplul vieții sfântului.
A primit darul călugăriei și apoi darul preoției la Mănăstirea Snagov. În toată activitatea sa tipografică, el a tipărit 65 de cărți, ținând cont de modul cum se realizau la acea vreme cărțile. El a adus limba română la un stadiu foarte înalt pentru acea vreme. Cel mai bine îl cinstim pe Sfântul Antim, dacă urmăm învățăturile și faptele sale. A fost un om milostiv, foarte curat la suflet și foarte drept.
Protosinghelul Varahil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov, a mulțumit tuturor pentru prezența la slujba hramului, subliniind că la sfintele slujbe sunt înălțate rugăciuni pentru toți cei ce intră în străvechea așezare monahală.
Următorul hram la Mănăstirea Snagov va fi serbat pe 21 noiembrie 2017, când este prăznuită Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2067, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27

»  Mănăstirea Snagov și-a cinstit unul dintre ocrotitorii spirituali: pe Sfântul Neagoe Basarab (2017-09-27)

 Închide 

Mănăstirea Snagov și-a cinstit unul dintre ocrotitorii spirituali: pe Sfântul Neagoe Basarab

[2017-09-27]
de Sorin Ionițe

Mănăstirea Snagov din județul Ilfov și-a serbat marți, 26 septembrie 2017 pe unul din ocrotitorii spirituali: Sfântul Domnitor Neagoe Basarab.
Străvechea așezare monahală l-a primit ca ocrotitor alături de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul pe ctitorul ei, Sfântul Domnitor Neagoe Basarab, în 21 noiembrie 2008, la împlinirea a 600 de ani de existență.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhimandritul Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează Constantin Ciofu, redactor Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhim. Clement a vorbit despre viața Sfântului Neagoe Basarab, dar și despre ceilalți sfinți serbați în 26 septembrie: Sfântul Ghedeon și Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.
Fiind delegatul Preafericitului Părinte Daniel la acest eveniment, părintele eclesiarh a transmis binecuvântarea Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul hramului Mănăstirii Snagov.
Protosinghelul Varahil Bănățeanul, starețul Mănăstirii Snagov, a mulțumit celor ce au luat parte la sărbătoarea așezământului monahal.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii locașului de cult. Mâine, va fi serbat hramul istoric al Mănăstirii Snagov: Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2069, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27

»  Mănăstirea Snagov: Patriarhul Antiohiei a așezat piatra de temelie pentru viitorul Centru de protejare și conservare a patrimoniului cultural (2016-10-01)

 Închide 

Mănăstirea Snagov: Patriarhul Antiohiei a așezat piatra de temelie pentru viitorul Centru de protejare și conservare a patrimoniului cultural

[2016-10-01]
de Iulian Dumitrascu

manastirea-snagov-patriarhul-antiohiei-a-asezat-piatra-de-temelie-pentru-viitorul-centru-de-protejare-si-conservare-a-patrimoniului-cultural
Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient, a așezat sâmbătă, 1 octombrie 2016, piatra de temelie pentru viitorul Centrul de protejare și conservare a patrimoniului cultural al Mănăstirii Snagov din județul Ilfov, informează Radio TRINITAS. La slujbă au participat ierarhi, preoți și numeroși credincioși.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a mulțumit Preafericirii Sale pentru prezența la Mănăstirea Snagov.
În numele Patriarhului României, vă mulțumim Preafericirea Voastră pentru prezența și slujba pe care ați săvârșit-o aici la această așezare a pietrei de temelie. Nădăjduim ca în scurt timp aici să fie un centru care să pună în lumină istoria acestui loc, dar și un Paraclis închinat Sfântului Martir Antim Ivireanul și Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu. În același timp, adresăm cuvinte de mulțumire delegației Bisericii Georgiei care se bucură văzând că fiul acestei Biserici și al pământurilor georgiene este cinstit și în Mănăstirea unde a fost egumen. De asemenea, mulțumim și ierarhilor care însoțesc pe Preafericirea Voastră și pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan de Rustavi, conducătorul delegației Bisericii Georgiei, a spus ierarhul.
Player audio
Folosește tastele săgeată sus/jos pentru a mări sau micșora volumul.
La rândul său, Patriarhul Antiohiei a subliniat importanța activității tipografice a Sfântului Antim Ivireanul.
Player audio
Folosește tastele săgeată sus/jos pentru a mări sau micșora volumul.
Tot astăzi, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea a vizitat si Mănăstirea ilfovenă Țigănești.
În cuvântul de binecuvântare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Antiohiei a rugat obștea Mănăstirii să se roage pentru poporul sirian și pentru instaurarea păcii în Orient.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2748, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27

»  Hramul Mănăstirii Snagov (2013-09-25)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Snagov

[2013-09-25]
Mănăstirea Snagov îmbracă zilele acestea haine de sărbătoare. Cel mai vechi așezământ monahal al Arhiepiscopiei Bucureștilor îi are ocrotitori pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, pomenit la 26 septembrie, și pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cinstit de creștinii ortodocși pe 27 septembrie. Mănăstirea este atestată documentar în a doua jumătate a secolului al XIV-lea.
"Încă din anii 1367 a fost construită o biserică din lemn pe ruinele unei cetăți geto dacice care adăpostea rugăciunile și viața pustnicilor care erau pe insula aceea înconjurată de lacurile Snagovului. Vladislav I Vlaicu și Dan I, tatăl și fratele și chiar nepotul Dan al II-lea al domnitorului Mircea cel Bătrân au construit acea biserică, iar domnitorul Mircea cel Bătrân încă de la 1408 atestă documentar mănăstirea Snagov. Apoi domnitorul Vlad Țepeș, Radu cel Frumos, Sfântul Voievod Neagoe Basarab, Matei Basarab, toți domnitorii Țării Românești au îndrăgit această mănăstire și au folosit-o la nevoie și ca apărare a bunurilor celor de preț", a declarat pentru TRINITAS TV Protos. Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov.
În anul 2008, așezământul monahal a sărbătorit 600 de ani de la prima atestare documentară. Tot atunci, pe lângă hramul istoric, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, mănăstirea a mai primit încă două hramuri, Sfântul Voievod Neagoe Basarab și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel care a fost starețul mănăstirii între anii 1694-1705.
„Sfântul Voievod Neagoe Basarab este cel mai important ctitor al mănăstirii pentru că avem această frumoasă biserică ctitorită. În timp ce construia mănăstirea Curtea de Argeș a rezidit biserica mănăstirii Snagovului la fel ca celelalte din Muntenia și aduce arhitectura bizantină, atonită, în Muntenia. A fost un om care a cunoscut frumosul, arta”, după cum a mai mărturisit Protos. Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov
În 2012, credincioșii din Mitropolia Munteiei și Dobrogei au sărbătorit în mod deosebit împlinirea a 500 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a Sfântului Neagoe Basarab. Atunci, ctitoria voievodului de la Snagov a fost resfințită de Patriarhul României.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6412, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27

»  Patriarhul Daniel, la resfințirea Mănăstirii Snagov (2012-09-28)

 Închide 

Patriarhul Daniel, la resfințirea Mănăstirii Snagov

[2012-09-28]
Vizitatorii s-au bucurat de sărbătoare, dar și-au amintit și de faima acestor locuri
Autor: DIANA SCARLAT
Sute de credincioși au participat ieri la slujba de resfințire a Mănăstirii Snagov, de lângă București. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.
Tot ieri, Mănăstirea Snagov a serbat cel de-al doilea hram "Sfântul Voievod Neagoe Basarab", chiar la 500 de ani de la urcarea pe tron a voievodului Țării Românești. În anul 2008, pe lângă hramul istoric, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Mănăstirea Snagov a mai primit încă două hramuri, acordate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: Sfântul Voievod Neagoe Basarab, pe 26 septembrie, iar pe 27 septembrie, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel care a fost starețul mănăstirii între anii 1694-1705.
Biserica Mănăstirii Snagov atrage și astăzi foarte mulți credincioși și turiști din toată țara, dar și din străinătate, care vor să viziteze cel mai vechi așezământ monahal din Arhiepiscopia Bucureștilor, parte din cea mai bogată și puternică, din punct de vedere administrativ, mănăstire de pe teritoriul României de până la secularizarea averilor mănăstirești. Credincioșii care au participat la slujbă au avut ocazia, tot ieri, să afle și foarte multe informații despre istoricul întregii zone și despre multitudinea de plante foarte rare pe care le pot admira aici, în cadrul expoziției organizate de Fundația Snagov, la intrarea în mănăstire. "Fundația Snagov are deja în patrimoniu peste 200 de obiecte și materiale relevante, cu valoare istorică, dar și emoțională, chiar dacă nu sunt de patrimoniu, colectate cu scopul de a le expune pentru publicul larg. Fiecare planșă ilustrează o întâmplare, un fapt, o situație, o concluzie", explică președintele Fundației Snagov, Constantin Turmac, unul dintre cei mai mari iubitori ai acestei zone pe care încearcă să o reincludă în circuite turistice, prin plimbările cu vaporașul, cu "titicarul", sau prin diverse alte activități pe care le organizează în întreaga zonă Snagov, precum circuite de biciclete, caiac, olărit sau țesătorie și multe altele. "În perioada interbelică veneau aici, la Snagov, peste 20.000 de turiști, din anii ’60 veneau sute de motocicliști, însă astăzi sunt foarte puțini care mai ajung la Snagov, deși biodiversitatea, istoria locurilor și frumusețea peisajeor sunt inegalabile. Noi organizăm toate tipurile de activități recreative pentru turiști, dar, din păcate, sunt puțini care știu ce se poate face aici", mai spune Constantin Turmac.
Mănăstirea Snagov a fost atestată documentar în anul 1408, iar în 1517, Neagoe Basarab a rezidit-o din temelii. Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a declarat anul 2012 an comemorativ al Sfântului Voievod Neagoe Basarab în eparhiile Mitropoliei. Hotărârea a fost luată în contextul împlinirii, anul acesta, a 500 de ani de la întronizarea sa ca domn al țării Românești.
Mănăstirea Snagov este apreciată de turiști și ca important monument istoric și de artă feudală. Așezată pe insula situată în partea nordică a lacului Snagov, mănăstirea este probabil una dintre ctitoriile domniei târzii a lui Mircea cel Bătrân. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost refăcută de mai multe ori, de alți domnitori, printre care Vlad Țepeș și Mircea Ciobanu.
Mănăstirea Snagov și-a câștigat faima atât prin averile foarte mari pe care le agonisise până la domnia lui Cuza, dar și după presupusa înmormântare a lui Vlad Țepeș aici.

Sursa: www.culte.ro


Contor Accesări: 7479, Ultimul acces: 2020-04-01 07:47:48

»  Resfințirea Bisericii Mănăstirii Snagov (2012-09-25)

 Închide 

Resfințirea Bisericii Mănăstirii Snagov

[2012-09-25]
Biserica Mănăstirii Snagov, cel mai vechi așezământ monahal din Arhiepiscopia Bucureștilor, va fi resfințită mâine, 26 septembrie 2012. Locașul de cult își sărbătorește și cel de-al doilea hram „Sfântul Voievod Neagoe Basarab”. Slujba de târnosire va fi oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.
„La mănăstirea Snagov s-au făcut ample lucrări în timpul patriarhilor Justinian și Teoctist pentru că au suferit foarte multe degradări din cauza intemperiilor, iar aceste lucrări au fost doar parțiale. Din 1991 și până în prezent s-au făcut ample lucrări. S-au consolidat biserica, clopotnița care este din timpul domnitorul Mircea cel Bătrân, s-a restaurat și pictura, fresca murală care datează din secolul al XVI-lea”, a precizat pentru TRINITAS TV Protos. Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov.
Mănăstirea Snagov a fost atestată documentar în anul 1408. În 1517 Sfântul Voievod Neagoe Basarab rezidește din temelii biserica așezământului. Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a declarat anul 2012 an comemorativ al Sfântului Voievod Neagoe Basarab în eparhiile Mitropoliei. Hotărârea a fost luată în contextul împlinirii, anul acesta, a 500 de ani de la întronizarea sa ca domn al Țării Românești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7516, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27

»  Patriarhul României la Hramul Mănăstirii Snagov (2010-11-21)

 Închide 

Patriarhul României la Hramul Mănăstirii Snagov

[2010-11-21]
Cea mai veche mănăstire din Arhiepiscopia Bucureștilor, Mănăstirea Snagov și-a serbat hramul astăzi, 21 noiembrie, în ziua sărbătorii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.
Cu prilejul hramului sfântului lăcaș, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Patriarhul României le-a vorbit credincioșilor despre înțelesurile Sfintei Evanghelii, evidențiind motivele pentru care Biserica a rânduit citirea acestui text nou-testamentar în Postul Crăciunului.
„Mesajul evangheliei de astăzi este acesta: atunci când avem daruri primite de la Dumnezeu să dăruim și noi altora ca să nu oprim circuitul iubirii dumnezeiești. Dumnezeu a îngăduit ca unii oameni să fie mai bogați ca să fie mai darnici, să fie mai milostivi după chipul Lui Dumnezeu cel milostiv care dăruiește ploaia Sa și revarsă lumina soarelui peste toți oamenii, peste cei buni și peste cei răi. Deci, în contextul perioadei postului Nașterii Domnului, această Evanghelie ne arată că atunci când postim ca să ne facem economii, ci când postim trebuie să fim și milostivi, să dăruim și celor săraci”, a spus Preafericirea Sa după cum ne informează TRINITAS TV.
De asemenea Preafericirea Sa a explicat credincioșilor de ce este necesar să devenim mai milostivi.
„Într-o lume lacomă după îmbogățire, în care oamenii sunt aproape obsedați după cele materiale, în care nu mai este respect pentru persoană, nu mai contrează persoana, ci doar profitul, dorința de a acumula bunuri materiale în jur, chiar dacă ne dezumanizăm și ne pierdem sufletul din punct de vedere spiritual, este o mare ispită. Criza economică prin care trecem astăzi este rezultatul lăcomiei unora care și-au pus prea mare nădejde numai în bogățiile materiale trecătoare. Deci, această criză care, în limba greacă înseamnă judecată, este o judecată a lui Dumnezeu pentru prea multă lăcomia unora. Deci, noi trebuie să vedem că în ispita bogăției se află un obstacol în cale a mântuirii. Bogatul care nu este milostiv devine nedrept, iar săracul care nu se îmbogățește spiritual prin rugăciune, poate deveni și el mai rău pentru că devine invidios, răzvrătit. Deci avem o mulțime de păcate pe care le generează, fie bogăția prea multă, fie sărăcia prea mare", a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.
Patriarhul României le-a mai vorbit credincioșilor și despre Postul Crăciunului, perioadă duhovnicească aparte, în care accentul cade pe milostenie, așa cum, pe de altă parte, în Păresimi cade pe pocăință și pe răstignirea și îngroparea asumate de Mântuitorul Iisus Hristos: "Postul acesta al Nașterii Domnului se deosebește de Postul Sfintelor Paști tocmai că nu este un post al pocăinței, al îngenuncherilor,[…] ci este un post al milosteniei, în primul rând. De ce? Pentru că prin Mântuitorul Iisus Hristos se arată milostivirea lui Dumnezeu față de oameni. El este darul cel mai de preț pentru omenire pentru că ne aduce iertarea păcatelor și viața veșnică. ‘Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât pe unicul său fiu l-a dat ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viață veșnică’. Deci Mântuitorul Iisus Hristos este darul lui Dumnezeu Tatăl către omenirea întreagă".
De asemenea Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre pregătirea duhovnicească din timpul postului: „Sărbătoarea Intrării în Biserică sau în Templu a Maicii Domnului este o sărbătoare veche. Ea a început să se răspândească în Biserică începând cu secolul al VIII-lea după ce în secolul al V-lea și al VI-lea a început practica observării acestui post de 6 săptămâni al Nașterii Domnului sau al Crăciunului. Acest post necesită o pregătire deosebită de a primi pe Fiul lui Dumnezeu care se face om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor. De aceea, Biserica a rânduit ca în acest post care începe în data de 15 noiembrie și se termină în 24 decembrie să existe o sărbătoare închinată Maicii Domnului pentru că Maica Domnului îl naște pe Fiul lui Dumnezeu ca Om și Maica Domnului s-a pregătit ca să primească pe Fiul lui Dumnezeu în ea și s㠖L nască prin lucrarea Duhului Sfânt ca Om în lume. Această pregătire de la vârsta de trei ani până la vârsta de 15 ani ne arată că și noi trebuie să pregătim să ne sfințim viața ca să-l putem primi pe Hristos în Peștera Betleemului și care dorește să se nască duhovnicește în peștera sufletului nostru”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a explicat credincioșilor importanța ascultării cuvântului lui Dumnezeu.
„Evanghelia ne arată că ascultarea cuvântului lui Dumnezeu este o lucrare sfântă și folositoare. Legătura noastră cu Dumnezeu este temelia vieții. De aceea, dimineața, seara, trebuie să ne rugăm, dar și înainte și după masă. Chiar și când folosim hrană materială ea trebuie să fie binecuvântată. Dacă noi zidim viața noastră, toate cuvintele și faptele noastre pe legătura aceasta sfântă cu Dumnezeu, Izvorul Vieții Veșnice, toate se sfințesc, atunci este binecuvântată și mâncarea și casa, și lucrarea la câmp, și creșterea copiilor, și ajutorarea săracilor. Toate se binecuvintează și se sfințesc dacă omul se sfințește mai întâi prin legătura sa cu Cel Unul Sfânt, cu Dumnezeu”, a mai spus Preafericirea Sa.
Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat credincioșilor un îndemn la rugăciune, bunătate și milostenie pentru a putea primi cu bucurie Nașterea Domnului.
„Trebui și noi, cei care suntem trupul tainic al lui Hristos să ne pregătim pentru Crăciun. Să citim în această perioadă din Sfânta Scriptură, din Scrierile Sfinților, să citim Viețile Sfinților, să îndemnăm și pe alții să meargă al Biserică, să învățăm pe copiii să se roage mai mult, să ne spovedim mai des ca să ne curățim sufletul de păcate, să ne împărtășim mai des ca să ne sfințim viața noastră, sufletul și trupul, și așa vom putea primi cu multă bucurie și vom primi multă binecuvântare de la sărbătoarea Nașterii Domnului”, a adăugat Părintele Patriarh.
La finalul slujbei, Patriarhul României le-a mulțumit tuturor celor care au ajutat mănăstirea și, în mod special, constructorilor pasarelei pietonale peste lacul Snagov, lucrare executată într-un timp foarte scurt, prin care așezarea monastică, izolată pentru multă vreme, este redeschisă pentru pelerini.
„Felicităm pe părintele stareț și pe toți ostenitorii, miluitorii și închinătorii acestei sfinte mănăstiri. Este o bucurie mare să cunoaștem valorile noastre spirituale, să cunoaștem istoricul mănăstirilor pe care le vizităm. Mai mare este bucuria că ieri a fost sfințit și inaugurat un pod, „podul Maicii Domnului”, podul pelerinilor care permite venirea pe jos a pelerinilor, închinătorilor la această sfântă mănăstire, mai ales că în timpul iernii când îngheață lacul nu pot fi folosite nici bărcile”, a mai spus Preafericirea Sa.
În semn de prețuire pentru activitatea rodnică de aici Preafericitul Părinte Daniel a oferit pentru Mănăstirea Snagov mai multe cărți. Părintele Patriarh a primit o frumoasă icoană cu Maica Domnului din partea părintelui arhim. Varahiil Bănățeanu, starețul mănăstirii Snagov.
„Țin să vă mulțumesc din suflet Preafericirii Voastre pentru că v-ați ocupat mod deosebit îndeaproape în legătură cu această construcție a podului”, a apus părintele arhim. Varahiil Bănățeanu, starețul mănăstirii Snagov.
Prima atestare documentară a mănăstirii Snagov datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, din timpul domnitorilor Tării Românești Dan I (1383-1386) și Mircea cel Bătrân (1386-1394 și 1397-1418). În anul 2008, Mănăstirea Snagov a serbat 600 de ani de existență documentară (1408-2008).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8331, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27

»  Hramul celei mai vechi mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor (2010-11-20)

 Închide 

Hramul celei mai vechi mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor

[2010-11-20]
Biserica Ortodoxă prăznuiește mâine, 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va participa la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Mănăstirii Snagov cu ocazia hramului, informează Trinitas TV.
Mănăstirea Snagov din județul Ilfov, cea mai veche mănăstire din Arhiepiscopia Bucureștilor, își va sărbători hramul. Preafericitul Părinte Daniel în cuvântul ținut astăzi cu prilejul sfințirii pasarelei pietonale care leagă mănăstirea de comuna Snagov le-a vorbit credincioșilor despre bogata istorie a așezării monastice.
În 2008, cu prilejul a 600 de ani de la atestarea documentară a Mănăstirii Snagov, Mănăstirea a primit încă două hramuri: Sfântul Voievod Neagoe Basarab, ctitorul mănăstirii, și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, pentru un timp stareț al așezământului, cel care a tipărit aici 15 cărți bisericești în română, slavonă, greacă și arabă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8348, Ultimul acces: 2020-04-01 07:46:27


Nr. vizualizări:8419
Data ultimei vizualizări:2020-04-01 07:46:27
Data actualizare:2018-05-31 10:06:02
Data încărcării:2006-03-20 05:12:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:61
Fotografi:Alexandru Losonczy: 23, Silviu Gogulescu: 18, Dragoș Székely: 7, Bogdan Apostoaia: 7, RomaniaSeenByRichard: 5, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2011-03-07
Contor: 102

Vedere de ansamblu
Foto: RomaniaSeenByRichard

Data: 2011-05-21
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 42

Vedere din față
Foto: Dragoș Székely

Data: 2011-12-11
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 35

Pe bolta
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2014-06-20
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 22

Detalii construcție
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 15

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-12-11
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 20

Vedere de ansamblu
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-03-07
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: RomaniaSeenByRichard

Data: 2011-12-11
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 14

Vedere de ansamblu
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-03-07
Contor: 62

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 13

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-06-20
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2011-12-11
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-05-21
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 27

Vedere de ansamblu
Foto: Dragoș Székely

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 30

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4